Dovolenkové kratochvíle s němčinou (Míša Skopalová)

aneb Hry s němčinou pro malé i velké

Patří taky k těm, kteří přes léto odsouvají jazykovou výuku na druhou kolej a raději si naplno užívají okurkovou sezónu? Úplně vám rozumím! Ale jako lektorka němčiny taky rozumím všem vyučujícím, kteří mají na začátku září pocit, že jejich žáci přes léto všechno zapomněli.

Přes prázdniny si užíváme cestování a pokud není daný cizí jazyk naší prioritou číslo jedna, často s ním během léta vůbec nepřijdeme do styku. Jak to ale změnit, když se vám nechce ležet v knihách a přesto byste s jazykem rádi zůstali v kontaktu? Využijte jednoduchých jazykových her!

Jako vyučující němčiny vám nabízím hitparádu nejoblíbenějších jazykových aktivit, které můžete využít např.

  • když stojíte v koloně a potřebujete zabavit posádku auta, která se učí či mluví německy
  • jakožto osvěžující kontakt s němčinou, i když děti mají prázdniny
  • jako příjemnou kratochvíli, která roztočí vaše mozkové závity
  • jako pohodové opakování slovní zásoby

K většině aktivit nepotřebujete buď žádné propriety nebo jen papír a psací potřeby.

A jak že to tedy můžete trénovat němčinu?

Slovní fotbal

Klasika, kterou zná každý. Řekni slovo a spoluhráč musí říct jiné slovo, které začíná stejným písmenem, kterým končí mé slovo, viz DeckeEisSalatTraummessen – …

Hráli jste ale někdy tuto hru v němčině? Je to super zábava, která vám z paměti vydoluje i skorozapomenutá slovíčka. Jediná záludnost této aktivity vězí ve slovesech, kterým se pravděpodobně budete chtít vyhnout. Nebo to naopak s každým dalším N spoluhráčům pěkně osolit…? 😉

  • Pro pokročilé se nabízí varianta s kompozity, takže není rozhodující poslední písmeno, ale celé poslední slovo. Např. Auto·schlüssel – Schlüssel·bein – Bein·bruch – Bruch·teil – Teil·zeit – ….

Jaké číslo vidíš?

Aktivita vhodná na dlouhé cesty autem a znuděné děti, které je třeba zabavit. Pokud vaše děti taky rádi hlásí značky aut, udělejte jim to trochu složitější a řekněte jim, že musí hlásit i SPZ kolem projíždějících aut – samozřejmě v němčině. Touto aktivitou tak můžete trénovat nejen hláskování, ale taky číslovky. Pak už je jen na vás, jestli necháte děti číst jednotlivé číslice nebo celé číslovky: 48 tedy můžu přečíst jako vier acht nebo dohromady jako achtundvierzig.

Aktivita vhodná i pro dospělé začátečníky!

Město – jméno – zvíře – věc

Na tuto aktivitu se raději vyzbrojte papírem a tužkou. V Německu je tato hra známá pod názvem Stadt – Land – Fluss, ale je samozřejmě jen na vás, které kategorie si vyberete. Z vlastní zkušenosti doporučuji Stadt – Land – Name – Tier – Beruf.

Při této aktivitě si každý hráč udělá daný počet sloupců (co kategorie, to sloupec), řekne se písmeno a každý musí napsat k dané kategorii slovo počínající stanoveným písmenem. Hraje se na čas. Hráč, který je první hotov, řekne stop, čímž končí kolo i pro ostatní spoluhráče. Je dobré před začátkem hry stanovit pravidla bodování. V některých rodinách se za slovo, které má jen jeden hráč, dostává 50 bodů, jinde je to 15 a za slovo, které má více hráčů buď 5 bodů nebo 10. To už si musíte určit sami…

Hádej, na co myslím!

Jednoduchá kratochvíle, kterou procvičíte nejen formulaci otázek, ale i slovíček, která vás zrovna obklopují. Jeden hráč si v místnosti / autě / na pláži / nebo kde se zrovna nacházíte vytyčí jeden předmět, na který myslí a začně větou Ich sehe etwas, was du nicht siehst….

Ostatní spoluhráči pak pokládají německy jen takové otázky, na které je možno odpovědět JA / NEIN, např. Ist es grün? Ist es weiß? Liegt es auf dem Tisch? Gehört das dir? Ist das dein Buch? Hra končí jednoznačným JA a uhodnutým slovem.

Nekonečná věta

Pokud v němčině nepatříte k úplným začátečníkům a umíte tudíž už formulovat vedlejší věty (pozor na sloveso na konci 😉 ), budete tuto aktivitu milovat! Hra je pro libovolný počet hráčů.

Jeden začne a řekne slovo a další hráč musí na slovíčko navázat tak, aby to gramaticky dávalo smysl. Musíte tudíž zohlednit členy, pády a předložky, časování sloves nebo vedlejší věty. Cílem hry je vytvořit (hlavně pomocí vedlejších vět) takovou větu, která stále pokračuje a nemá konce. Pokud tedy nechcete osvěžovat jen slovíčka, ale i gramatiku, bude tato aktivita pro vás tou nejlepší volbou!

Jsem si jistá, že spoustu z těchto aktivit jste už někdy hráli česky. Co takhle se ale přes prázdniny hecnout a zkusit i jejich německou verzi? Ručím za to, že nebudete litovat!

Michaela Skopalová je lektorkou němčiny živě i online, nadšeným příznivcem výuky přes Skype a skvělou a zkušenou podporovatelkou ostatních na cestě za lepšími znalostmi němčiny. V individuálních Skype lekcích ukazuje klientům, že němčina opravdu nemusí být tak složitá… Více tipů k efektivnímu učení němčiny na jejím webu.

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.