Jak si vybrat jazykový kurz? A jak lektora?

Blíží se doba, kdy jazykové školy budou doslova soutěžit o každou korunu, o každého studenta. Pokud žijete v Praze, tak víte, že metro je v září doslova poseté reklamami velkých jazykových škol. Předpokládám, že v dalších českých městech to bude v MHD podobné.

Jak vybrat jazykový kurz?

Za poslední roky jsem vyslechla stovky referencí na jazykové kurzy od studentů i od lektorů a realita je taková, že většina těch referencí rozhodně není kladná. Důvodů je víc, jazykové školy často najímají studenty a cizince bez pedagogického vzdělání, jindy jsou zase lidé zklamaní z počtu lidí ve skupince nebo velmi rychle ztratí motivaci do kurzu chodit. Avšak většinou se prostě jen nepotkají očekávání.

Proto pokud uvažujete o kurzu v jazykové škole:

  1. Začněte tím, že si definujete očekávání, co vlastně potřebujete a chcete v kurzu získat. Často zjistíte, že se všechno vyřeší spíš tím, že si najdete mezi expaty (cizinci žijícími v ČR) parťáka na squash a jednou týdně si zahrajete. To se týká zejména  lidí, kteří se chtějí rozmluvit a chtějí se cítit v cizím jazyce komfortně a sebejistě. To vám většina jazykových kurzů prostě nabídnout nemůže. 
  2. Pokud se opravdu rozhodnete pro jazykový kurz, ignorujte reklamy na sociálních sítích a v MHD. Ptejte se kolegů a kamarádů, kam chodili a jak byli spokojeni. Udělejte si svůj malý průzkum trhu, jděte po osobních referencích. Napište status na Facebook a ptejte se na tipy a osobní zkušenosti vašich přátel s jazykovými školami – a ještě lépe s konkrétními lektory. Protože platí, že v rámci jedné jazykové školy budou mezi „výkony“ jednotlivých lektorů obrovské rozdíly.
  3. Ukázkovou hodinu dnes nabízejí téměř všichni, ale každý po svém. Dejte si pozor tam, kde vás nepustí do konkrétního kurzu, ale pořádají veřejné/hromadné ukázkové hodiny s lektorem, který ve vašem kurzu ani neučí. Chtějte vidět učebnici předem, ptejte se na konkrétní metodu a učební plán.
  4. Čtěte obchodní podmínky a smlouvy. Většina jazykových škol se brání vrácení peněz i v počáteční fázi kurzu, proto případnou nespokojenost řešte co nejdřív, ideálně hned, a buďte obeznámeni se svými právy. Znakem profesionality je nabízet řešení, hledat s vámi alternativy. A ne, dělat mrtvého brouka a opakovaně neodpovídat na maily.

A co cena?

Obecná doporučení k ceně se dávají jen velmi těžko, protože záleží na řadě faktorů. Běžně udělá každý to, že si přepočítá celkovou částku na cenu za hodinu. Spoustě lidí to stačí, podle mého je to při rozhodování pro ten který kurz žalostně málo. Mnohem důležitějším faktorem je počet lidí ve skupince. V Praze není výjimkou ani dvanáct lidí v kurzu, to vám většinou moc nedá. Zvládnout takhle velkou skupinu tak, aby všichni byli zapojeni a odcházeli „nasyceni“ – to dokážou jen ti nejlepší lektoři. Z hlediska dynamiky skupiny a rovnoměrného zapojení všech lidí v kurzu je optimální počet lidí ve skupině 4-6, ale to je pro většinu jazykových škol nerentabilní. 

Dalším řešením je najít dvě tři kamarádky a lektora zaplatit společně. I takovou výuku jsem v minulosti absolvovala a nemůžu si to vynachválit. Prima atmosféra, prima lidi a finančně to vycházelo víc než výhodně.

Pokud se přesto rozhodnete pro klasický veřejný kurz, určitě si tedy zjistěte, kolik lidí s vámi bude sedět v místnosti, ať pak nejste překvapení. Dalším faktorem, o který byste se měli zajímat je cena učebních materiálů. Není výjimkou, že učební materiály vás přijdou na pětinu nebo čtvrtinu ceny kurzu. A přestože jsem z jazykového rybníčku a nemělo by mě to překvapit, často mě to překvapí. A myslím, že zvlášť my Češi vnímáme tyhle nastavované, dodatečné výdaje dost negativně. To je taky jeden z důvodů, proč je v mých kurzech vždycky všechno už „v ceně“. Protože nechci lidem říkat „Zaplatili jste za kurz a teď mi dáte ještě tolik a tolik za knihu“. Nota bene, když mám možnost nakoupit knihy za velkoobchodní cenu (což ostatně mají majitelé jazykových škol také). 

Kromě zmíněných bodů si také ověřte, jak v dané jazykové škole fungují absence a náhrady. Osobně chápu skutečnost, že v jazykovkách nevidí náhrady příliš rádi, protože jim tak trochu narušují chod jazykové školy. Ale některé jazykové školy mají (zejména u konverzačních kurzů) propracovaný systém možností. Takže pokud máte nepravidelnou pracovní dobu nebo hodně cestujete, i tak je pro vás reálné navštěvovat jazykový kurz a domluvit si něco jako individuální plán. 

Je libo raději lektora?

Důvody, proč lidé volí individuální výuku, jsou nejčastěji dva: 

  • maximální flexibilita (mám několik studentů, kteří nechtějí výuku každý týden ve stabilní čas, ale chtějí mít možnost domluvit se jednou na úterý a jindy na čtvrtek, jednou se jim hodí přijít vidět se osobně a jindy chtějí hodinu online)
  • maximální efektivita (celý čas i prostor je pak jenom váš, nikdo vás neruší, na nikoho nečekáte)

Pojďme si říct na rovinu i nevýhody. Individuální výuka s lektorem je většinou dražší než skupinová v jazykovce. Pořídíte ji zhruba od 250 Kč do 800 Kč za hodinu. O co větší je cenový rozptyl, o to větší je samozřejmě rozdíl i v kvalitě. A tím neříkám, že tu funguje přímá úměra. Doporučuju vyzkoušet nezávazně dva tři lektory a teprve potom vybrat. Nemusíte se hned domlouvat na pravidelné výuce, můžete si objednat jednu opakovací hodinu a hned uvidíte, jak vám lektor vyhovuje.

Stejně jako v případě jazykových kurzů v jazykových školách i zde by ale hlavním kritériem neměla být cena, ale reference. Ideálně autentické, od lidí, které známe osobně.

Řadě lidí také může chybět dynamika skupiny – být sám s lektorem prostě není taková legrace. Zejména skupiny, které spolu chodí léta, jsou něco jako druhá rodina. Zažila jsem několikrát, že vínko před či po se stalo pravidelnou součástí jazykového rituálu nebo že spolu celá parta šla do divadla. Tohle já sama jako lektor při individuální hodině nikdy nenavodím 🙂

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.