Knihy o Řecku a o Řecích

Řecká povaha

Chcete se dovědět víc o Řecku a řecké povaze? Učíte se řecky a potřebujete pauzu od gramatických tabulek? Pak mám pro Vás několik tipů na zajímavé čtení:

O mé rodině a jiné zvířeně, Gerald Durrell, BB art, 2002

Vzpomínky jedné anglické rodiny na pětiletý pobyt na Korfu, vtipný, lehčí žánr v řeckých kulisách. Autor je zoolog, líčí hodně místní faunu a flóru, ale dočteme se i o mnohých setkáních s ostrovany a o jejich svérázné povaze.

Sonjin deník, Pavla Smetanová, Nakladatelství Lidových novin, 2014

Mladá česká dívka Sonja se po studiích vydává do světa a skrze cestování poznává místa, jazyka a především lidi.Kromě řady míst navštíví také Korfu, kde autorka ve skutečnosti žije. Kniha je optimistickým letním čtením, které Vám i v zimě přinese do života trochu sluníčka.

Adolf Born

Born na cestách, Slovart, 2006

Řecko a Turecko, má láska, Galerie Moderna, 2013

Historie a zajímavosti

Vyschly nám slzy, Kateřina Králová, Konstantinos Tsivos, Dokořán, 2012

Kniha obsahuje osobní zpovědi několika desítek „řeckých dětí“, tedy uprchlíků, kteří k nám přišli po druhé světové válce. Kniha propojuje historický kontext a fakta s příběhem jedince, jeho rolí a identitou. Kniha obsahuje bohatý fotografický materiál.

Fotografické knihy

Pokud máte rádi fotografie, pak musíte mít:

Greece Style, Barbara and René Stoeltie, Taschen, 2005

Living in Greece, Barbara and René Stoeltie, Taschen, 2011

Obě knihy jsou dostupné i u nás za celkem rozumnou cenu a jsou plné těch nejkrásnějších fotografií zejména z ostrovů. Jestli ještě nejste řeckými fanatiky (příp. grekofily), tyhle knížky snad raději ani neotvírejte

A pár knih, které už nelze koupit, ale v knihovně je určitě najdete:

Řecko –Jak se neztratit, Martin Pristl, Trango, 1996

Pohled německého novináře na jeho pobyt v Řecku v devadesátých letech; občas je to trochu příliš německé, občas trochu povrchní, ale přesto je to pohled do relativně současného Řecka.

Dějiny Řecka, Pavel Hradečný, nakl. Lidové noviny

Klasika z edice dějin států, trochu moc faktů, ale také způsob jak prostřednictvím historie pochopit současnost.

Tajemství karet, Jostein Gaarder, Albatros, 2003

Tahle knížka není o Řecku skoro vůbec, je totiž o jedné dlouhé cestě autem z Norska až do Řecka. Máte-li rádi filosoficky napínavé Gaarderovy pointy, Řecko jako cíl cesty oceníte jako třešinku na dortu.

Učebnice řečtiny

V kurzech se u nás používá buď rozebraný Kurz novořeckého jazyka z nakladatelství Masarykovy univerzity nebo řecká učebnice Epikinoniste elinika (je jen řecky, takže je to lepší s učitelem). V Luxoru lze taky koupit učebnici Teach yourself Greek, stojí asi tisíc korun, je i s cédéčkem.

Hudba

A něco zajímavého na poslech:

Slovníky

Novořecko-český a česko-novořecký slovník, Kopecká, Papadopulos, Zerva, Leda, 2014

1000 novořeckých slovíček, Pinková, EDIKA, 2013

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.