Knihy o kreativitě

Tady je několik tipů na knihy, které se mi v poslední době hodně líbily. Některé Vám pomohou při učení cizího jazyka a některé třeba „jen“ pošoupnou k zamyšlení o tom, co a jak byste mohli dělat jinak, které nové činnosti vyzkoušet nebo kam se posunout. O některých knihách se už na tomhle webu psalo (např. v článku o různých typech inteligence), ale stejně mi přišlo fajn udělat z toho článek jeden, protože se mi ty knihy prostě moc líbí.

1. Když si chcete jen tak hrát

The Imaginary World of… (Keri Smith)

The Imaginary World of … je kniha, kterou si musíte celou dotvořit sami. Na každé straně toho najdete v podstatě hrozně málo, jen jednoduchou instrukci, co zrovna máte ve svém vlastním světě pojmenovat, vymyslet, navrhnout. Graficky má kniha působit neuměle a tak trochu jako by instrukce psalo dítě. Některé úkoly nejsou příliš nápadité, ale jiné Vás zaskočí a rozjedou Vaše mozkové závity naplno.

Dá se koupit taky na Kosmasu: The Imaginary World of…

Steal like an artist (Austin Kleon)

Steal like an artist… Název mluví za všechno. Graficky velmi originální (a podobně jako další tituly tady uvedené rukou psaná) knížka podává stručný a věcný návod, jak se dívat na svět a umění – a pozor nekopírovat, ale inspirovat se a originálně přetvářet. V odkazu můžete mrknout na několik stran.

V češtině: Kraď jako umělec, 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě

What is it (Lynda Barry)

What it is je krásná knížka o tom, jak se rozepsat a rozmalovat, o tom, jak najít cestu k místům v nás, kde se třeba v dětství vytvořil nějaký blok. Já jsem si tuhle knížku sháněla ale z trochu jiného důvodu, moc se mi v ní líbily koláže a nápady na koláže. Našla jsem tam věci, které člověk může využít i ve výuce nebo třeba při práci s dětmi. A pokud si píšete deník nebo třeba malujete myšlenkové mapy, tak Vám tahle knížka dá taky hodně dobrých nápadů. Autorka Lynda Barry je v Americe známá svými kreativními workshopy.

The Creative Habit (Twyla Tharp)

A něco trochu teoretičtějšího… The Creative Habit je světový bestseller o tom, jak dělat věci jinak, tvořivěji a tudíž dosahovat lepších výsledků. Svým způsobem nabízí cestu jak rozproudit jednotlivé „kanály“ – vizuální, fyzický apod., ale najdete tu kapitolu i tom, jak si večer vyčistit hlavu tak, abyste mohli dobře spát a načerpali síly na druhý den. Na druhý den, kdy zas můžete zkusit něco kreativního z jiných kapitol.

Your Illustrated Guide to Becoming One With The Universe (Yumi Sakugawa)

Your Illustrated Guide to Becoming One with The Universe už je malilinko taková esoterika… Ale zase krásně namalovaná – na odkazu si můžete prohlédnout několik stránek. Pokud rádi čtete o hledání vnitřní rovnováhy a vnitřního míru, tak právě třeba tahle obrázková/ komiksová kniha může být pro Vás vítanou změnou.

My Favourite Things (Maira Kalman)

My favourite things je vizuálně nádherná knížka o věcech, které jsou pro autorku důležité a ovlivnily ji, taková sbírka jejích artefaktů, spousta malých uměleckých děl v jednom velkém uměleckém dílu. Když tuhle knížku někde prolistujete, tak budete mít určitě chuť vyrobit si něco podobného „pro ten svůj život“. Zase jedna inspirace pro lidi, kteří jsou nadšení deníkopsavci.

2. Když si chcete hrát a tvořit (hlavně něco výtvarného)


Tyhle knihy už jsou skoro pro profíky. Jak se dívat na svět kolem sebe? Jak a kde hledat inspiraci? Jak a kde hledali inspiraci úspěšní grafici, výtvarníci a typografové před Vámi? Seznámíte se s celým tvůrčím procesem od rešerše, přes různé metody až po finální techniky.

History of graphic design for rainy days – můj poslední úlovek. Komiksově zpracované dějiny grafického designu, dědeček cestuje s vnukem časem a vypraví mu všechno od průmyslové revoluce, přes modernismus, dada, futurismus až po moderní webový design. Doplněno mnoha hádankami, rébusy, doplňovačkami a taky přílohou, z které si můžete vystřihovat, lepit. Kniha pro děti i dospělé.

A na závěr dva tipy pro ty, co by se chtěli do něčeho pustit, ale chybí jim nápady nebo se třeba necítí úplně výtvarně nadaní. Na trhu je spousta návodů a knih, které obsahují cédéčko, kde si můžete grafiku volně stahovat a používat ji pro své vlastní výtvory. Takže stačí si vybrat styl – namátkou jsem tady vybrala tak trochu „městskou“ grafiku, vypadá trochu jako sítotisk a druhá kniha je souborem vintage motivů. A úplně na závěr pozadí a tapety:

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.