Kdo je polyglot a jak se jím stát

Polyglot je člověk, který na velmi dobré úrovni ovládá více jazyků. Je těžké říct přesně, kolik by to mělo být. Nejčastěji se uvádí nejméně šest jazyků. Historie zná poměrně dost lidí, kteří mluvili dvaceti, třiceti, čtyřiceti jazyky. Nově se také používá termín hyperpolyglot, takoví lidé se pohybují kolem dvacítky.

Předpoklady a co pomáhá

-dobře rozvinutá jazyková inteligence

-dobře rozvinutá matematická inteligence

-časté cestování

-vůle k seznamování s cizinci, určitá otevřenost

-bilingvní či vícejazyčné zázemí

ochota věnovat studiu opravdu velké množství času

Nejvíce polyglotů najdeme mezi studenty a vyučujícími filozofických fakult. I v českém prostředí jsou známy případy lidí ovládajících dvacet a více jazyků. Výjimkou nejsou ani právníci či ekonomové polygloti. Poměrně hodně polyglotů je také tradičně mezi duchovními. Studium starých jazyků, jako je latina a řečtina, je dobrým odrazovým můstkem.

Jak se stát polyglotem

Možnost číslo jedna

1.Nejsnáze se stane polyglotem ten, kdo se pustí do jazyků blízkých těm, které již dobře ovládá.

Pokud umíte nějaký germánský nebo románský jazyk, proč si nerozšířit portfolio dalším jazykem z této skupiny? Němčinářům půjde dobře nizozemština či švédština. Španělštinářům zase italština nebo portugalština. Nejde jen o to, že slova jsou si podobná, ale také o to, že „kopírujete“ například syntaktické či slovotvorné postupy. Někdy nás vzájemná interference sice navede špatným směrem, ale mnohem častěji se na ni můžeme spolehnout.

jak si osvojit

Zejména románské jazyky vykazují takovou míru podobnosti, že skutečně není těžké ovládnout je všechny. Zejména italština, španělština a portugalština jsou dokonce všeobecně považovány za „lehké“ jazyky (a to kuriózně i lidmi, kteří nevládnou ani jedním z nich).

Se slovanskými jazyky je trochu potíž. Pokud je Vaším mateřským jazykem čeština, bude Vás podobnost úplně stejně tak mást, jako Vám pomáhat. A skutečně – pro řadu lidí je těžší naučit se dobře jiný slovanský jazyk než jazyk z jiné větve.

Možnost číslo dvě

2.Druhá možnost  je porozhlédnout se po jazycích s méně komplikovanou gramatikou  a tak nějak blízkou slovní zásobou (nebo přinejmenším ne komplikovanou). V evropském prostředí narazíme spíš na jazyky flektivní, některé se ohýbají více, některé méně. Když se však porozhlédneme trochu dál, zjistíme, že mimo Evropu jsou například některé čistě izolační jazyky, jejichž slovesa a podstatná jména se neohýbají (tedy nečasují, resp. neskloňují). Vaší pozornosti doporučuji například indonéštinu

Zajímavou výzvou jsou také jazyky kreolské, tedy jazyky, které vznikaly většinou v přístavech nebo v koloniích obecně jako směs jazyka domácího a jazyka osadníků (Nizozemců, Angličanů nebo Francouzů). Takovým jazykem je například papiamento, kterým se mluví na  Nizozemských Antilách. Jedná se o směsici portugalštiny, španělštiny a nizozemštiny. Gramatika je z našeho pohledu velmi jednoduchá a slovní zásoba je do značné míry evropská. Skoro takové esperanto.

Možnost číslo tři

3. Je docela šikovné využívat při učení nějaký skutečně důvěrně známý text. V minulosti takhle často posloužila bible, ne nadarmo bylo tradičně mnoho polyglotů mezi duchovními. Nejznámějším českým polyglotem je zřejmě Jan Amos Komenský. Sám svoje díla přeložil do patnácti jazyků a spekuluje se, kolik jich mimo to ještě ovládal.

Existuje nějaký text, který byste mohli tímto způsobem využít jako prostředníka k řadě dalších jazyků? Konec konců i Harry Potter nebo Pratchett jsou překládáni do mnoha jazyků…

harry potter rusky

Nebojte se memorovat, tedy učit se zpaměti. To dnes sice není úplně populární metoda (dneska se lidé chtějí učit spíš spontánně, komunikativně apod.), ale dostanete tak do hlavy strukturu jazyka.

Možnost číslo čtyři

Pokud Vás napadá jakýkoliv jiný způsob, jak se stát polyglotem, budu ráda, když mi napíšete na luciegramelova@gmail.com.

Základní pravidla 

  1. Učte se jedno po druhém – prostě se neučte víc jazyků zároveň.
  2. Pokud se z jakéhokoliv důvodu opravdu musíte vrhnout na víc jazyků, uspořádejte si učení do bloků, třeba týdenních nebo dvoutýdenních.
  3. Učiňte z učení součást běžného života, polygloti mají velmi efektivní návyky, pokud jde o využití volného času nebo prostojů, čekání, dopravy apod.
  4. Polyglot nemusí nutně být výjimečně inteligentní. Je to člověk, který má dobrou paměť (tu může posilovat každý z nás) a PŘEDEVŠÍM našel svůj grif. Víte, jaké metody studia, potažmo jaké učebnice vám vyhovují?

A srdečně zváni jste také na můj nový kurz na Naučmese Jak se učí polygloti

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.