Proč je soukromý učitel (nej)lepší řešení

Soukromý učitel versus kurz

Je lepší mít soukromého učitele nebo chodit do jazykového kurzu?

Tempo a osobnost učitele

Učitel jde Vaším tempem a sami si ho vybíráte. Máte možnost najít člověka, se kterým si prostě sednete. Výuka one to one vyžaduje Vaši plnou pozornost, nemůžete ani chvilku zírat z okna. Také může vzniknout ojedinělý a velmi přátelský vztah mezi žákem a učitelem. Ve skupině bývá osoba učitele trochu anonymnější, než je tomu u soukromé výuky.

Finance

Finančně vychází soukromý učitel velmi podobně jako kurz (myšleno na jazykovém institutu nebo v jazykové škole). Podle obvyklosti jazyka, kvalifikace a zkušeností učitele se cena pohybuje od 200 do 500 korun za hodinu. Na angličtinu nebo ruštinu nebude těžké sehnat třeba i studenta (bez velkých zkušeností a kvalifikace) za dvě stovky na hodinu, na jazyk urdu nebo malajštinu to asi bude těžší.

Hodina nebo hodina?

Ujasněte si také na začátku, co je myšlenou onou hodinou, protože někdo pracuje s hodinou vyučovací (45 min) a někdo s hodinou běžnou (60 min). Někdo zase upřednostňuje pouze tzv. devadesátky (90 min), což je pro učitele výhodné zejména, vezmeme-li v úvahu čas potřebný na dopravu. Nicméně devadesátka pro Vás může být příliš dlouhá, dobře si tedy promyslete, zda na ní kývnete.

Změny a přerušení výuky

Pokud zjistíte, že Vám učitel nevyhovuje, je jen na Vaší domluvě, jaké změny lze provést, co nového zkusit, případně celou výuku ukončit. To lze v kurzu jen málokdy. Pro lektora je někdy těžké přizpůsobit se individuálním požadavkům. A rozhodnutí přerušit kurz bývá přijato v každé jazykové škole jinak, někde Vám vrátí část peněz, někde nic.

Flexibilita a čas

Soukromý učitel je rozhodně nejflexibilnější řešení. Potřebujete intenzivní rychlokurz? Domluvte se. Budete se učit jako samouk a chcete se vídat jednou za měsíc? Domluvte se. Jazyky dnes doučují zejména studenti, učitelé a lidé na volné noze. Velká část vyučujících má flexibilní povolání, které umožňuje organizovat si čas po svém.  Spíš méně je dnes těch, kteří mají někde osmihodinovou pracovní a ve volném čase poté si přivydělávají soukromou výukou. Ať se Vám hodí výuka v deset hodin dopoledne nebo v osm večer, neměl by to být problém. Tím méně pro výuku po Skypu, která je dnes velmi oblíbená.

Jak najít soukromého učitele

Pokud hledáte soukromého učitele, můžete vyzkoušet

1)Databázi učitelů a překladatelů

2)naucim.cz

3)kvalitní doučování

Kdy dát rozhodně přednost kurzu?

1) když opravdu potřebujete kolem sebe partu lidí a víte, že je to pro Vás motivace. Soukromé výuce schází drive skupiny – taková ta tajemná magie, která vzniká, když se osm deset lidí něčemu směje najednou. To se pak učí dobře i logaritmy.

2) když se chystáte k mezinárodní zkoušce. Ty nejlepší fígle a vychytávky se halt dozvíte tam, kde se zkoušky konají.

3) když máte tendenci často hodiny rušit nebo žádat změny času. V kurzu Vám tohle většinou neprojde. A tudíž se spíš přinutíte.

4) když se rádi vykecáváte. Upovídaní mají při soukromé hodině větší prostor a hrozí, že si zaplacený čas propovídají. Na druhé straně, profesionální učitel by Vás měl včas umravnit a vrátit k tématu.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.