Deset nejčastějších španělských příjmení a jejich původ

Dneska jsem si pro vás připravila seznam deseti nejčastějších španělských příjmení a jejich rozbor. Tak jdeme na to!

  1. García
  2. Fernández
  3. González
  4. Rodríguez
  5. López
  6. Martínez
  7. Sánchez
  8. Pérez
  9. Martín
  10. Gómez

Příjmení patronymická

Jak vidíme, vedou příjmení zakončená na –ez, která představují příjmení patronymická, to znamená, že jsou odvozena od křestního jména (původně šlo o křestní jméno otce). Fernández je syn Fernanda, González je syn Gonzála, Rodríguez je syn Rodriga atd. Je to podobné jako ve slovanských jazycích – Dimitrov, Ivanov apod. Často v příjmeních objevíme prastará křestní jména, která mají svůj původ v době, kdy do Španělska přišli germánští Vizigóti (například Rodrigo, Gonzalo, Gomo, Fernando).

Nejvíc je „Nováků“

Nejběžnější španělské příjmení je však García. Ve Španělsku je nosí zhruba 1 387 000 lidí, tedy asi 3,5 % obyvatel Španělska. Toto příjmení pochází z baskičtiny a jeho etymologie je podobná našemu Novákovi či Novotnému. Původní baskické slovo gaztea znamená „mladý, nový“.

Španělský Ševčík, Černý a Horák

Když se podíváme na další španělská příjmení, najdeme tu zastoupeny všechny typy příjmení:

povolání –  Carpintero, Herrera, Hidalgo, Zapatero

fyzické vlastnosti – Blanco, Rubio, Moreno, Delgado, Gordo, Calvo

geografické určení – Torres, Serrano, Iglesias, Castro, Colina, Lago, Montes

podle původu – Aragón, Catalán, Gallego

Zajímavosti

Zajímavostí jsou například příjmení Espósito nebo Matamoros. Esposito znamená (opuštěný), které se dávalo novorozencům ponechaným u kostela nebo sirotčince, nalezencům. Toto příjmení najdeme ve všech románských jazycích. Příjmení Matamoros je odkazem na španělskou historii, Matamoros je něco jako „zabiják Maurů“, tedy udatný, statečný muž.

 
vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.