Deset nejčastějších francouzských příjmení a jejich původ

Dneska jsem si pro vás připravila seznam deseti nejčastějších francouzských příjmení a jejich rozbor. Tak jdeme na to!

  1. Martin
  2. Bernard
  3. Dubois
  4. Thomas
  5. Robert
  6. Richard
  7. Petit
  8. Durand
  9. Leroy
  10. Moreau

Martinů žije ve Francii 235 000, Bernardů 105 000, všechna ostatní příjmení už mají méně než sto tisíc zástupců.

Příjmení Martin, Bernard, Thomas, Robert, Richard jsou zároveň mužská křestní jména, jedná se zřejmě o příjmení patronymická (jméno otce se stane příjmením, podobně jako Ivan – Ivanov). Dubois je „od lesa, z lesa“ podobně jako máme v jiných románských jazycích Silva nebo Da Silva (port.). Petit znamená „malý“, Durand znamená „vytrvalý, tvrdohlavý“, Leroy je „král, královský, stoupenec krále“ apod. , Moreau znamená „tmavý“, i když dnes už se používá spíš jen jako „vraný“.

A co další příjmení?

Zajímavější příjmení najdeme až kousek dál, patnácté je španělské/ baskické Garcia, třicáté taktéž španělské Martinez. Kulturní styky se nezapřou.

Povolání jsou zastoupena například příjmeními Fournier (20. místo), Mercier (25. místo), fyzické kvality zase odráží jméno Roux (18. místo)

Příjmení, která jsem intuitivně hledala někde vpředu – šlo o příjmení Lambert a Dupont – jsou až na 26., resp. 28. místě.

 

 
vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.