Deset nejčastějších italských příjmení

Dneska jsem si pro vás připravila seznam deseti nejčastějších italských příjmení a jejich rozbor. Tak jdeme na to!

  1. Rossi
  2. Russo
  3. Ferrari
  4. Esposito
  5. Bianchi
  6. Romano
  7. Colombo
  8. Ricci
  9. Marino
  10. Greco

Mezi nejčastějšími příjmeními vynikají v Itálii příjmení, jejichž původ souvisí se vzhledem. První dvě příjmení označují červenou, rudou barvu (tedy někoho zrzavého), Rossi má svůj původ v severní a střední Itálii a Russo na jihu. Bianchi je naopak někdo, kdo je bílý, bledý, může být i neopálený. Ricci je náš Kučera, tedy ten, kdo má kudrnaté vlasy, původ tohoto příjmení je v severní Itálii.

Ferrari a Marino zastupují  další obecně velmi rozšířený okruh příjmení – povolání. Ferrari je kovář a Marino námořník, ale i ten, kdo žije u moře a pravidelně na moře vyplouvá (třeba rybář).

Esposito je rodiči opuštěný, tedy osiřelý. Colombo je holubička a příjmení má pravděpodobně souvislost s používáním tohoto slova pro sirotky. Italština je jediným evropským jazykem, kde mezi nejběžnějšími příjmeními najdeme hned dvě, která souvisí se ztrátou rodičů či opuštěním dítěte.

A poslední dvě příjmení, která nám zbývá přeložit, souvisejí s původem: Romano „římský“ a Greco „řecký“.

Baví vás jazykové zajímavosti v češtině i v cizích jazycích?

Nahlédněte do nového titulu z nakladatelství Jazykový koutek:

 

 
vložil/a | rubrika: , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.