Deset užitečných zdrojů, pokud se chystáte napsat knihu

Mám pocit, že vydat/ napsat knihu je snem spousty lidí a často se mě někdo ptá, jak postupuju, když vydávám svoje knihy. Tak jsem prozatím aspoň shrnula do následujícího článku, co mi připadá důležité a kde bych začala, kdybych znovu začínala 🙂

Co by nemělo chybět ve vaší knihovničce?

Asi jsem typ člověka, který si o všem musí načíst odbornou literaturu.

Jak se dělá kniha

Šikovná publikace, která vás seznámí s chodem běžného nakladatelství, se situací na knižním trhu, ale třeba i s pojmy jako gramáž papíru nebo DTP. Najdete tu korektorské značky, typografické minimum, ukázky písma. Publikace se soustředí na knihy papírové, elektronické publikace řeší pouze okrajově. Pokud se chystáte napsat knihu, zjistíte hodně o tom, jaké budou reálné náklady a koho všeho ještě budete muset zaplatit. Kniha Vám také rozhodně pomůže se lépe rozhodnout mezi malonákladovou publikací v DTP nebo běžnou tiskárnou nebo třeba zda knihu distribuovat sám (a zajistit si víc než pouhých deset procent z každého výtisku) nebo využít služeb distributora (a nacpat většinu peněz jemu).

Příručka nakladatelského redaktora

Typově podobná kniha jako předchozí titul, i když ještě úžeji vymezená. Doporučuji začít předcházejícím titulem a až teprve pokud Vás to zaujme, dejte prostor i téhle knížce. Redakční práce dnes v celém procesu uvádění knihy na trh patří k té nejopomíjenější. Řada knih z finančních důvodů nemá redaktora a věřte nevěřte, takovou knihu prostě poznáte. Redakční práce je nezastupitelná a tento titul tu uvádím právě proto, abyste na to při své práci mysleli. Sama jsem udělala tu chybu, že jsem u svých prvních knih redakční práci vynechala a dodnes toho lituju. Je přirozené, že začátečník si myslí, že nepotřebuje korektora nebo sazeče, natožpak redaktora. Všichni jsou ale důležití. A to i v případě, že jde o skripta nebo e-book.

Autorské právo

Tahle kniha by měla patřit spíš do nějakého pomyslného článku 10 tipů, pokud jste knihu už napsali. Dřív nebo později na to narazí každý a častěji je to právě spíš to později. Vydáte papírovou knihu a za čas na ni narazíte na uložto (tam lze alespoň žádat o odstranění ze stránek) nebo hůř na nějakém pirátském serveru. Vydáte elektronickou knihu a pak najdete odkaz na ni na facebooku nebo v mailu. Je otázka, zda s tím vůbec lze něco dělat, ale není na škodu o tom popřemýšlet ještě, než knihu vydáte. Docela se mi líbí přístup Michala Kašpárka, který do svého e-booku na začátek napsal, kolik kniha stojí a že by tuto cenu rád dostal i v případě, že jste se ke knize dostali pokoutně. Ruku na srdce, kdo si nikdy nic nevypálil, nestáhnul na černo… Vaši čtenáři na tom nebudou o moc lépe.

Redakční práce

Aneb Jak připravit text k publikování. Tahle kniha se Vám bude hodit, ať už chcete psát vlastní knihu nebo se věnujete copywritingu nebo byste se třeba rádi prosadili v časopiseckém prostředí. Čím profesionálnější znalosti o redakční práci budete mít, tím vážněji budou „hodnotitelé“ Vaše texty brát. A v neposlední řadě využijí publikaci i ti, kteří se věnují dnes tolik populárním PR textům.

Setkejte se s podobně naladěnými lidmi a předávejte si zkušenosti

Proces vydání knihy je dlouhý a obnáší znalosti z tolika různých oborů, že je téměř nemožné být na to sám. Potrvá několik titulů, než vychytáte všechny mouchy. A ano, přiznávám, že je to i moje osobní zkušenost. Dneska znám „samovydavatelů“ už celkem dost a věřte mi, je to taková úleva moct se prostě normálně zeptat, když si nevím rady!

Cest je více. 

  • Spřízněné duše můžete najít třeba i na mém kurzu Jak vydat knihu
  • Další možností je skupina pro jazykové freelancery, kterou jsem založila na FB: Jazykoví volnonožci
  • Najděte si na internetu někoho, kdo dělá něco podobného a oslovte ho sami s pozváním na kafe. Já to dělám docela často. Třeba jsem se takhle seznámila s Lenkou Dvořákovou z PublicSpeaking. Lenka sice nedělá knihy, ale videokurzy a v těch se teď snažím trochu zorientovat. Dobře jsme si popovídaly a vyměnily jsme si informace, které byly pro obě strany cenné.

A co když dojde inspirace?

O kreativitě a jak ji trošku napomoci existuje dost knih. Moje oblíbené najdete v článku Knihy o kreativitě. Za všechny tu zmíníme jen dvě:

Kraď jako umělec

Ukaž, co děláš

 

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.