Rumunština – kde studovat na internetu

Máte doma učebnici Rumunština pro začátečníky a hledáte další doplňující materiály na internetu?

konverzační témata

Na této stránce najdete padesát konverzačních témat v rumunštině Goethe-Verlag. I s poslechy.

Skvělá videa pro začátečníky a mírně pokročilé najdete na stránce YouTube kanálu Easy Romanian i s titulky v rumunštině a angličtině.

slovíčka

Pokud s rumunštinou začínáte, přihlašte se do mé virtuální třídy Rumunština pro začátečníky na Quizletu. Naučíte se snadno a rychle slovíčka z okruhů seznamování, rodina, dům a další.

Znáte Babadum? Jednoduchá hra, díky které se naučíte až 1500 slov.

výslovnost

Na stránce Forvo najdete několik tisíc rumunských slov vyslovených rodilými mluvčími. Výslovnost základní frází najdete také zde.

slovník

Klasikou je slovník DEX. Jde sice o slovník výkladový (takže už to nějakou znalost rumunštiny chce), ale bezvadně a přehledně udělaný. Podle mě se dá používat už od úrovně začátečníka.

časování sloves

Časování sloves není v rumunštině žádná legrace. Klasifikace do 17 skupin v učebnici Rumunština pro samouky (ta ze sedmdesátých let) budí některé z nás ze spaní ještě dnes. Takže pokud váháte, jak se to či ono sloveso časuje, zkuste Verbix. Jsou tu desítky a desítky rumunských sloves a všechny (!) jejich tvary.

gramatika

Zdarma je dostupná docela obsáhlá Romanian Grammar (odkaz je v pdf).

učebnice

Určitě doporučuji stáhnout učebnici Bun venit „Vítejte“. Drobná nevýhoda: Kniha je pouze rumunsky, to znamená, že tu nenajdete žádné vysvětlivky v angličtině nebo jiném jazyce. S pomocí překladače se to ale dá zvládnout. 

Učíte se rádi formou hry? Zkuste Duolingo – připravte se ale, že rumunštinu tu zatím najdete pouze přes angličtinu.

Jste na sociálních sítích jako doma? Staňte se členy FB skupiny Rumunština.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.