Motivace – praktické návody

Minulý článek o motivaci byl spíš teoretický, možná až příliš. Víme teď sice, že motivace vnitřní je lepší než vnější a že nefunguje systém odměn a trestů (laicky řečeno cukr a bič) a že můžeme s motivací pracovat. Jenže jsem pochopila, že…

IMG_1778

… student taky potřebuje praktické návody

A tak to dneska vezmeme z úplně jiného konce. Ukážu vám praktické způsoby, jak motivaci posílit.

Je jazyk opravdu vaše priorita?

Pokud jazyk nepatří mezi Vaše priority, možná radši přejděte na článek o znameních zvěrokruhu nebo třeba článek o tom, jak se obejít bez znalosti jazyka. Asi bych to v takovém případě zabalila. Jen prioritám jsme totiž ochotni věnovat náš čas (prioritám a věcem naléhavým).

Pokud jste na první otázku odpověděli ANO, pak:

Buďte co nejkonkrétnější

Asi máte ve svém studiu nějaký cíl. Už jen věta „Chci se naučit anglicky“ je vyjádřením cíle. Jenže je to příliš obecné. Ukazuje se, že čím konkrétnější je váš cíl, tím víc to funguje. Proč přesně se jazyk učíte? Chcete rozumět filmům? Ale jakým přesně? Máte oblíbený film? Chcete mluvit anglicky? Ale s kým přesně a o čem? To všechno by mělo ve Vašem cíli zaznít. A není vůbec špatné si takový cíl napsat na první stránku sešitu nebo na nějaké viditelné místo, může se také zobrazit po zapnutí počítače nebo mobilu.

Termín?

Pokud jdete metodou nastavování cílů, určitě pomůže, když budete pracovat i s časovými údaji. Čeho byste chtěli dosáhnout příští měsíc? Promluvit s kolegou z Anglie o práci nebo si objednat v mexické restauraci španělsky? To jsou reálné cíle. A čeho byste chtěli dosáhnout během jednoho roku? Objednat hotel pro Vás a partnera na dovolenou v Paříži? I to jsou reálné cíle a pomůže, když si je opět zapíšete.

Od prvního dne jazyk k něčemu používejte

Používat jazyk a učit se ho – to je rozdíl. Učení je důležité a je jasné, že bez toho to nepůjde. Ale Vaši motivaci zvýšíte, pokud budete jazyk používat. Počítá se cokoliv. Komentáře na Facebooku, prozpěvování u vaření nebo vaření podle cizího receptu, čtení, když si poslechnu nějaký Ted talk, všechno, všechno se počítá. Pokud jazyk používáme, naplňuje se kritérium smysluplnosti – jedno ze zásadních kritérií fungující motivace.

Veřejný závazek

…nemusí být zase až tak veřejný. Domluvit se s kamarádkou, začít spolu a vzájemně se hecovat – i to je veřejný závazek. Ale třeba taky založit facebookovou skupinu a zavázat se přispívat každý den něčím o angličtině nebo němčině. Nebo třeba seznámit se svými cíli a termíny svoje nejbližší okolí.

Věčný optimista

Být věčným optimistou se vyplácí. Ukazuje, že optimisté jsou nejen snáze, rychleji a dlouhodoběji motivováni, ale dokonce mají i lepší paměť, soustředění apod.

Inspirativní prostředí

Svoji motivaci můžete také výrazně posílit prostředím. Vyhraďte si pro učení klidné místo, kde se cítíte dobře a kde Vás nerozptyluje počítač nebo mobilní telefon. Není od věci si doma vytvořit malý cizojazyčný koutek s plakáty, obrázky, filmy apod. Rozmístěte předměty, které nějak s jazykem souvisejí, také po bytě. Uvidíte-li tyto předměty několikrát za den jaksi mimoděk, pravděpodobnost, že si později k učení opravdu sednete, je mnohem vyšší.

Pár knih

Pohon – Překvapivá pravda o tom, co nás motivuje

Konec prokrastinace

Sedm návyků skutečně efektivních lidí

Všechny tyhle knížky pomáhají uspořádat si priority a hned v závěsu taky najít si na tyhle priority čas. Protože motivace a čas to jsou spojené nádoby. Věnujeme se jen tomu, co je pro nás důležité. Zdá se, že to, co je důležité, to bychom měli vědět sami od sebe. Jenže často to tak není, často potřebujeme trochu nakopnout, abychom si to uvědomili, formulovali, napsali. A pak třeba přestaneme lítat od jednoho k druhému a řešit jen ty naléhavé každodennosti a konečně se zaměříme na to, co vlastně chceme.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.