3 jednoduché techniky pro lepší učení jazyků

Čtenáře Jazykového koutku je čím dál tím těžší překvapit něčím novým! Takže upřímně doufám, že alespoň jedna z následujících technik pro vás bude nová. Nejedná se v žádném případě o metody komplexní, spíš dílčí či doplňkové, kterými můžete jazykové studium oživit a udělat zajímavější.

Myšlenková mapa

Spousta lidí je zná, ale spousta pořád ne, takže jen krátké vysvětlení na úvod. Myšlenková mapa vznikne, když si vezmete papír libovolného formátu a tužku (ale třeba taky pastelky a fixy) a graficky znázorníte nějaké klíčové slovo (nejlépe uprostřed) a vztahy, které ho dále rozvíjejí.

myslenkova-mapa3

Tady můžete mrknout na zajímavé video How Mindmaps can help you learn a language.

Na myšlenkových mapách je úžasné, že sedí jak typu, kterému přezdívám lepič-střihač (viz třeba Lenka a její katalog IKEA), tak typu analytického studenta (a takových aktivit věru mnoho není :-))

Shower conversation

aneb Nebojte se samomluvy! Tahle oblíbená polyglotská technika se dá praktikovat nejen ve sprše, jak napovídá název, ale třeba taky při řízení auta nebo vaření. Důležité je, že jste při určité činnosti relaxovaní a dovolíte své hlavě, aby jela na autopilota. Většinou člověku naskočí dialogy z předchozí lekce nebo nějaký text, který se třeba dřív naučil zpaměti. Dost často ale tímto způsobem zjistíte, kde byste jazyk chtěli používat, jaké věty byste chtěli vyslovovat, o čem byste chtěli mluvit. Takže tahle technika má i motivační aspekt.

Důležitá rada: Přehánějte výslovnost, snažte se být co nejautentičtější, přestřelit to nemůžete – prostě se nemůže stát, že byste do toho šli příliš a byli autentičtější než rodilý mluvčí.

Technika pomodoro čili rajčete

Dobře, uznávám, tohle se jazyků moc netýká. Ale na moje semináře chodí také hodně lidí, kteří nejsou vyloženě jazykoví nadšenci. Spíš naopak. Nejde jim to tak, jak by chtěli, a přestože hledáme společně způsob, jak to udělat, aby je učení bavilo, chvíli trvá, než se ten proces nastartuje. 

Pokud tedy vy sami nebo někdo ve vašem okolí má potíže s pravidelností, organizací času, disciplínou, ale také soustředěním, existuje tzv. technika kuchyňské minutky (to je právě to rajče nebo italsky pomodoro).

Naplánujte si denní dobu, kdy chcete studovat, a kuchyňskou minutku nařiďte na požadovanou dobu. Zpočátku to může být třeba jen deset nebo patnáct minut. S minutkou máte jistotu, že to utrpení velmi brzy skončí 🙂 ale zároveň máte dobrý pocit, že jste se učili, a motivaci další den pokračovat. 

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.