Tipy na zábavné učení angličtiny od Táni Kubátové

Dnes jsem poprosila jednu velmi šikovnou lektorku angličtiny, aby doporučila svoje oblíbené zdroje pro výuku anglického jazyka. Více informací o Táně Kubátové – autorce dnešního článku – najdete na TaniasEnglish.

Oblíbená klasika

Zdroje, které jsou většinou v podobě webové stránky (některé mají i aplikaci pro mobily a tablety). Zpravidla přestavují učení v podobě textu a k tomu i příslušná audio nebo video nahrávka. Některé weby obsahují i doplňkové materiály typu doprovodná cvičení, tipy na zvládnutí gramatiky, slovníky nebo motivace pomocí herního přístupu, tzn., sbíráte body, staráte se o svého avatara apod.

Lingq

Primárně se jedná o webovou stránku, ale existuje k ní i aplikace pro mobilní zařízení. Existuje v několika verzích, přičemž základní verze, která je naprosto dostačující je zdarma dostupná po registraci na https://www.lingq.com/. Na Lingq lze studovat více než 20 různých jazyků. Systém je založen na opakovaném poslechu a čtení vybraného materiálu. V textu lze označit slovíčka a vyhledat ve slovníku, systém pak nabízí opakování slovíček pomocí různých kartičkových her. Lekce jsou vždy  kombinaci poslech a čtení a je jich velkém množství pro různé úrovně. Ve vyšších placených verzích systém nabízí další skvělé možnosti včetně konverzace s rodilým mluvčím přes skype.

Elllo – English Listening Lesson Library Online

Učíte se anglicky pomocí opět kombinace textu a audia nebo videa. Více jak 2,500 audio a video lekcí. Jsou zdarma od různých mluvčích ze 100 zemí světa! Velmi zajímavá je hlavně kulturní rozmanitost témat.

BBC

BBC je klasika, kterou zná asi opravdu každý. Nicméně i BBC na sobě stále pracuje a dnes nabízí mnohem širší paletu materiálů. Za vyzkoušení stojí:

6 Minute English (rozhovor na zajímavá, aktuální témata trvající právě 6 minut)

Words in the News (krátká událost nebo zajímavost)

Lingohack (naučte se rozumět titulkům novin a zpráv)

A mnoho dalšího

Voice of America

Voice of America nabízí reportáže v audio, video i textové podobě ve třech různých úrovních.

Breaking News English

Text, audio, vysvětlivky, úkoly…vše co potřebujete ke stoprocentnímu vstřebání tématu. Design sice není nejmodernější, ale nový obsah je dodáván více méně každý den.

Podcasts in English

Podcasts in English je velice dobře zpracováno. Ve třech různých úrovních plus business varianta. Autentické rozhovory na různá témata. Audio je zdarma a pro získání přepisu a dalších doplňků platíte, není to ovšem nijak přehnaná částka.

Help For English

 

Chat nebo korespondence s rodilými mluvčími nebo dalšími studenty

Konverzace s rodilými mluvčími nebo dalšími studenty zdarma. Najděte svého studijního parťáka kdekoliv na světě:

Hello Talk

Hello Talk je ideální na trénink mluvení resp. chat s rodilými mluvčími, kdykoliv a kdekoliv. Lze buď studovat s rodilými mluvčími, kteří se chtějí učit česky, nebo s dalšími studenty, kteří se učí stejný jazyk. Buď na bázi krátkých chatovacích zpráv, nebo živého hovoru. Appku používá velké množství lidí. Člověk ztratí zábrany komunikace po telefonu. I krátká zpráva za den potrápí mozek.

Interpals

Pokud vás láká najít si přítele na dopisování, tak Interpals jsou skvělí. Pokud si někoho oblíbíte, tak nejspíš přesunete přátelství na Facebook, ale stále je to skvělý zdroj pro hledání nadšenců.

Pro pokročilé studenty

Elevate

Aplikace Elevate je pro hodně pokročilé studenty. Je to ovšem jedna z nejpropracovanějších a nejzábavnějších aplikací, která díky třem hrám denně zdarma zvyšuje vaši inteligenci a trénuje angličtinu.

TED talk

TED buď jako aplikace nebo videa na youtube, díky oběma platformám máte přístup ke všem skvělým prezentacím jednoduše a pohodlně.

YouTube

Když už jsem zmínila YouTube, to jistě zná také každý, ale některé kanály se vyplatí sledovat, jsou zábavné a zároveň se člověk dozví o reáliích země. Naprosto nepřekonatelná je Anglophenia!

Podcasty na iTunes Store

Obecně lze ovšem říci, že existuje nepřeberné množství zdrojů. Nejzajímavější mi přijde iTunes Store, který sdružuje více méně všechny podcasty na všechna možná témata. Lze vyhledávat podle témat a jsou zdarma. iTunes je pak pravidelně stahuje do počítače.

Studium v angličtině

Studujte něco, co vás zajímá a učte se přitom anglicky. Na vysoké úrovni a interaktivně. Zdarma a v pohodlí domova. Široký výběr témat.

Coursera

Coursera sdružuje kurzy nabízené univerzitami po celém světě, ale zejména v Americe. Registrace a přihlášení do kurzu je velmi snadné a zdarma.

Alison

Podobně funguje i Alison.

 

Autorkou tohoto článku je Taťána Kubátová

8427 promo small (1)

Lektorka angličtiny a organizátorka akcí typu konference a workshopy. Cizí jazyky jsou její život…vyučuje je, učí se je a cestuje. Pořádá vlastní kurzy a do lekcí zapojuje i prvky koučinku. Více informací najdete na: www.taniasenglish.com

vložil/a | rubrika: , , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.