Pokud jste se zamilovali do Anglie…

Ne, ne, dnes to nebude o Londýně. Nýbrž o idylickém anglickém venkově. (Tedy pokud zrovna netvoří kulisu k nějaké detektivce, jako třeba Midsomer Murders – Vraždy v Midsomeru, pak už tak idylický není :-))

Přinášíme Vám dnes slovní zásobu, bez které se rozhodně neobejdete, až budete básnit o všech důvodech, proč se stále znovu a znovu vracíte do Anglie. Nebo proč stejně jako já stále znovu a znovu koukáte na Harryho Pottera.

pound

Tuhle kamennou ohradu pro zvířata si určitě pamatuje každý, kdo byl někdy v Anglii. Málokdo však ví, že její původní účel byl dosti specifický. Sloužila totiž pro odchyt zatoulaných zvířat (stray animals) a jejich majitel je pak musel vyplatit…

anglie-pound

pub sign

Vývěsní štíty hospod. Prostě klasika. Anglické hospody nesou nejčastěji název a) podle anglického krále či královny, místního šlechtice nebo jiné osoby, která se zasloužila o slávu Anglie (Duke of York, King´s Head), b) podle událostí z britských ději (The Trafalgar), c) podle zvířat (The Fox) nebo podle své původní funkce (The Travellers´Rest).

pub-sign

Celtic cross

Tyhle prastaré kříže, jejichž historie sahá často až do dob prvních křesťanů, v nás budí opravdovou bázeň. Tady ta mystika zasáhne i nevěřící 🙂 Často nejsou keltské kříže na anglickém venkově přímo ve tvaru kříže, ale kříž je vyryt na vysokém kameni.

celtic-cross

stone wall

Stará dobrá zídka. Tedy kamenná zídka. Kdybych měla vybrat jednu jedinou věc, která odlišuje český a anglický venkov, byly by to určitě kamenné zídky.

stone-wall

market cross

Market cross stojí uprostřed vesnice a dřív tohle přístřeší sloužilo k prodeji zboží. Podle toho také máme Butter Cross, Wool Cross

market-cross

lychgate

Dokud brázdíte Anglii autem, vypadá to jako malé, roztomilé domečky. Než z auta vystoupíte a zjistíte, že je to v podstatě vstup na hřbitov. Slovo gate označuje bránu a slovo lych je staré anglické označení pro mrtvolu…

lychgate

half-timbered houses

Neboli box-framed houses neboli hrázděné domy. Ačkoliv zrovna tomu na obrázku se říká Weavers House (weavers jsou tkalci) a patří k významným pamětihodnostem v Canterbury.

weavers-house

almshouses

Jiným druhem typických anglických domů jsou almshouses – takové řadovky s vysokým komínem (tall chimney), které bohatí stavěli pro chudé. Ale jako „pastouška“ bych tohle slovo rozhodně nepřekládala.

almshouses

well

A závěrem, obyčejná studna 🙂 Ale uznejte, že je překrásná. Anglický venkov nabízí hotovou přehlídku tradičních studen – na laně je přivázán kyblík (a bucket on a rope) a točíme, točíme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A čeho si v Anglii nejvíc všímáte Vy? Co máte na Anglii rádi? Budu ráda, když mi napíšete. Taky budu moc ráda za podobné články k jiným zemím, jiným jazykům…

 

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.