Objednáváme tureckou kávu

Pokud chcete v Turecku vyzkoušet pravou tureckou kávu, připravte se, že se jedná o úplně jinou kávu, než na jakou jsme zvyklí pod označením turek tady u nás. Pravá turecká káva (Türk kahvesi) se připravuje v džezvě (cezve) a nalévá se do malých hrníčků. Pokud byste si zrovna tohle vybavení chtěli pořídit jako suvenýr, ptejte se po cezve ve fıncan takımı (tedy sada džezvy a hrníčků) a vypadá nějak takhle:

dzezva

Ale zpátky k objednávání. Očekává se, že specifikujete, jestli chcete kávu bez cukru a bez mléka, tedy černou (sade) nebo s trochou cukru (orta) nebo velmi (ale opravdu velmi) sladkou şekerli. Turci pijí kávu s mlékem mnohem méně, než je tomu běžné u nás. Pokud tedy chcete ke kávě mléko, nezapomeňte dodat sütlü.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.