Specifika učení jazyků ve stáří

Senioři se shodují, že největším hendikepem je ve stáří zhoršující se paměť a soustředění. Můžeme však pohnout s obojím. Snazší asi je začít u soustředění a trénovat „malé dávky“. A s jakými radami seniorů na toto téma jsem se dosud setkala?

  • Pořiďte si kuchyňskou minutku a nařiďte si ji na deset minut, kdy se pokusíte plně soustředit. Pokud je deset minut moc, zkuste pět, někdo jiný zvládne i dvacet – nechtějte po sobě žádné plnění norem, není to soutěž, tak na sebe nebuďte příliš přísní.
  • Dbejte na to, abyste měli po celou dobu, kdy se na něco chcete soustředit, vypnutou televizi, rádio, mobil atd.
  • Soustředění se dá podpořit také vhodnou atmosférou. Jedna účastnice Univerzity třetího věku vyprávěla, že si chodí do knihovny „pro atmosféru“, prý se v knihovně lépe soustředí, ať už jde o učení, četbu nebo třeba rozjímání.
  • Poslouchejte své tělo a hledejte v režimu dne optimální dobu, kdy vám to nejvíc pálí.

Pokud jde o paměť, tak ve vyšším věku platí zásada: Třiďte to podstatné a to méně podstatné. Provádějte neustále jakýsi předvýběr. Několik dalších pravidel pro učení slovíček najdete zde.

Z pohledu lektora je specifikum výuky seniorů také výběr učebnic, senioři totiž častěji volí „klasické učebnice“ a brání se učebnicím například jednojazyčným (typu Headway a jiné). Je velkou otázkou, zda jim ve specializovaných kurzech vycházet v tomto směru vstříc.

Má učení jazyků ve stáří také nějaké výhody? Určitě. Přestože lidé v důchodovém věku také prožívají onen všudypřítomný nedostatek času, většinou oceňují, že si mohou čas lépe organizovat. Mají ho sice také málo (práce, vnoučata, zájmové aktivity), ale vnímají tu možnost nakládat s časem jinak, než tomu bylo v době, kdy chodili do zaměstnání.

Pokud jde o psychické bariéry, tak se odpovědi velmi liší. Větší část seniorů uvádí, že se dnes bojí mluvit cizím jazykem mnohem méně než v mladším věku. Nezanedbatelná část respondentů ale také vypovídá, že dnes mají psychické zábrany více než dříve (sem počítáme strach mluvit, pocit trapnosti, strach udělat chybu atd.)

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.