Vše, co potřebujete, najdete v řecké trafice

Το περίπτερο (períptero)

periptero

Je to kiosek, stánek, kde koupíte všechno možné; středobod řecké vesnice, ale také mnohé městské čtvrti. Sháníte známky, žiletky, ale v sezóně (to když se sklízejí olivy) třeba také hrábě nebo jutové pytle? Odpověď zní περίπτερο! Kde si dát sraz s majitelem apartmánu po celonoční jízdě přes Balkánský poloostrov? Περίπτερο! Kde zjistit, jestli dívka, která vás zaujala je svobodná? Περίπτερο! A kde si zavolat, když majitel ne a ne se hodinu ukázat a vy nemáte roaming? Bingo, zase περίπτερο!

periptero2

Najdete tu téměř vše: od novin (η εφημερίδα), časopisů (το περιοδικό) a sladkostí (η καραμέλα) přes cigarety (το τσιγάρο), propisky (ο στυλός) či žiletky (το ξυράφι) až po obálky (ο φάκελος), známky (το γραμματόσημο) nebo hračky (το παιχνίδι). Pro našince je pohled na maličkostmi obložený stánek až neuvěřitelný. Sháníte-li cokoliv, nebojte se zeptat. Obecně platí, že čím dále od civilizace, tím větší je pravděpodobnost, že v περίπτερο najdete to, co zde vůbec nepředpokládáte. Před rozšířením mobilních telefonů, byly tyto stánky také místem, odkud bylo možno si zavolat.

Závěrem nelze opominout určitý společenský význam, περιπτεράς zná velmi dobře místní prostředí, lze se ho doptat na cestu, adresu a mnohdy se od něj dozvíte také místní drby.

Το καφενείο (kafenío)

Je středobodem číslo dvě. Je důležité dobře rozlišovat, co shánět v περίπτερο a co v καφενείο. Tak samozřejmě v první řadě tu najdeme něco k snědku a něco k pití, v tom byste asi nezaváhali. Za druhé zde často hledejte řemeslníka, holiče či prodavače odvedle. Řek přece nebude tu volnou chvíli, kdy žádný zákazník nejde, trávit sám, bez rozhovoru, bez kávy. Takže pravděpodobnost, že zrovna, když vy se chcete dát ostříhat, bude v holičství někdo přítomen, není moc velká. Nenechte se tím vyvést z míry, rozhlédněte se, případně se zeptejte prvního kolemjdoucího καφενείο? a vydejte se tím směrem. Ale protože καφενείο nebývá daleko, i když budete jen chvilku postávat před holičstvím, nejspíš někdo přijde a nejspíš to bude holič.

kafenio

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.