V Řecku se prostě žije jinak

aneb 10 zvláštností života v Řecku

  1. Řek vás tak trochu poplival? Tak to je pocta! Dělají to zejména starší Řekové a plivnutí vás má ochránit před zlem a ďáblem. A hlavně: Není to skutečné plivnutí. I když to někdy vypadá hodně autenticky, je to vždycky jenom „jako“.
  2. Zamilovali jste se v Řecku a váš milý ne a ne se odstěhovat od maminky? A že je mu třicet a víc? Nic si z toho nedělejte, Řecko patří spolu s dalšími jihoevropskými státy k zemím s nejvyšším podílem „mamánků“ – to znamená, že Řekové, Italové, ale také Španělé se stěhují od maminek nejpozději, v průměru o deset let později než třeba Švédové nebo Norové.
  3. Největší neomalenost, jaké se můžete v Řecku dopustit? Zaplatit po společné večeři pouze svoji část a odejít. Jídlo většinou platí jeden člověk, a to ten, který vás pozval.
  4. Řekové slaví víc jmeniny než narozeniny. Nejvíc je v Řecku Jorgosů a Marií
  5. Řecko stále patří k zemím, kde se nejvíce kouří. Na jednoho Řeka připadá osm cigaret denně, v Evropě je předhoní jen Bulhaři a Srbové.
  6. Řecká pracovitost je terčem mnoha debat. V Evropě převládá názor, že Řekové moc pracovití nejsou a že právě to stojí za řeckou krizí. Přes šedesát procent Řeků si však myslí, že jsou nejpracovitějším národem v Evropě. A vy všichni, kteří do Řecka jezdíte pravidelně, dobře víte, jak složité je tohle téma.
  7. Tentýž zdroj také uvádí, že i když mají mnozí Řekové pocit, že za jejich současnou situaci mohou představitelé Evropské unie (a zvlášť Angela Merkelová), 69 % chce určitě zůstat u eura a nechtějí se vracet k drachmě.
  8. Athény jsou nejrychleji rostoucím evropským městem, podle odhadů přibývá každý rok několik desítek tisíc obyvatel. Zejména na předměstí se moc neřeší stavební povolení a podle toho to vypadá…
  9. Řecko to má se sousedy těžké. Historicky má komplikované vztahy s Tureckem a také s Makedonií (pro její název). Z Albánie zase pochází spousta přistěhovalců, kteří nemají zrovna nejlepší pověst. Takže neutrální vztahy má pouze s jedním ze sousedů, a to s Bulharskem.
  10. Chcete něco pořádně oslavit? Rozbijte pár talířů. Tenhle zvyk je dnes vyhraněn hlavně svatbám, ale dělá se to také na svátky a křtiny a tradice se hojně udržela na oslavách amerických či australských Řeků.

 
vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.