Letní seriál o chorvatštině: Domlouváme si rande a jiné schůzky (4)

Vždycky se podivuji nad tím, kdo, kdy a zda vůbec použije takové ty v konverzacích uvedené fráze typu Líbíš se mi (a bývá tam i těžší kalibr). Nebudu vás dnes rozhodně nabádat k aktivnímu seznamování v přímořských letoviscích, ale poznávat nové lidi je přece zajímavé všude, kam člověk přijede. Závazně či nezávazně, a hlavně si tak procvičíme cizí jazyky 🙂

Ideš li često ovamo? Chodíš sem často?

Imaš li vremena? Máš čas?

Kakvi su vam planovi za vikend? Jaké máte plány na víkend?

Opuštanje a večeras druženje s prijateljima. Odpočinek a večer sraz s kamarády.

Jesi li za kavicu? Dáš si kafe?

Danas? Dnes?

Sutra? Zítra?

Poslije posla? Po práci?

Cijeli dan radiš? Celý den pracuješ?

Možemo li prijeći na ti? Můžeme si tykat?

Pokud nejste ještě v chorvatštině příliš kovaní, budete pravděpodobně během společného programu spíš poslouchat. Ale můžete aspoň konverzaci posouvat výrazy typu

Super! Bezva

Zanimljivo! Zajímavé!

A zase video 🙂

Zajímá vás, jaké plány na víkend mají obyvatelé hlavního města? Právě to je tématem jedné z epizod Easy Croatian – Learning Croatian from the Streets.

A co bude příště? Příští úterý se dozvíte, jak se neztratit v klikatých uličkách Dubrovníku (na fotce) aneb Ptáme se na cestu.

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.