Tři studijní techniky pro italštináře začátečníky a mírně pokročilé

Jak oživit způsob, jakým se učíte italsky? Ať už se učíte s učebnicí nebo s internetem, můžete vyzkoušet jednu ze tří technik, které vám chci dnes představit a které slouží jako zpestření studia. A všem třem technikám je také společné, že šetří náš čas a využívají běžné denní činnosti nebo naopak prázdné prostoje.

1. Nákupní lístek

Pokud jste v italštině úplní začátečníci, je dobré nejdříve nalepit na ledničku seznam základních potravin a věcí, které běžně kupujete, aby vás později nedemotivovala časová náročnost celé akce. 

latte mléko, zucchero cukr, uova vejceburro máslo, farina mouka, sale sůl, pane chléb, formaggio sýr, pollo kuře, slepice, prosciutto šunka, pasta těstoviny

Můžete si také začít zapisovat italsky položky v diáři (lékař, doktor, kadeřnice…)

Cesta do práce

Technika Cesta do práce je moje oblíbená! Vyberte si ve svém denní programu dvacet třicet minut, kdy budete přemýšlet pouze italsky. Může to být cesta do práce, ale pro začátek třeba jen každodenní čekání na oběd v menze nebo ranní káva.

Říkáte si: Jak mám přemýšlet italsky, když ještě skoro nic neumím? Učíte se barvy? Pojmenovávejte barvy kolem sebe. Učíte se čísla? Čtěte si všechny espézetky.

Úplně zjednodušená verze této techniky vypadá následovně: Vyberte si každý den před svojí „cestou do práce“ dvojici slov typu malý/ velký, ošklivý/ hezký, nový/starý, vlevo/ vpravo, nahoře/ dole a celou cestu věnujte procvičování pouze této dvojice slov. Tahle verze je vhodná pro zvlášť zaneprázdněné studenty, kteří se nestíhají učit.

Tip. Vyplatí se, aby se opravdu jednalo o chůzi. Pohyb napomáhá soustředění a jsme méně rozptylování vnějšími vlivy než třeba v tramvaji nebo v menze. Zároveň máte kolem sebe dostatek podnětů, které můžete v cizím jazyce zpracovávat. 

Quizlet

Už jste slyšeli o Quizletu? Že ne? Pak přicházíte o jedinečnou možnost procvičovat si slovíčka a krátké věty podle témat. Quizlet se dá velmi efektivně využívat v chytrém telefonu například při prostojích v dopravě nebo čekání u lékaře. Program je zdarma a má spoustu vychytávek (například možnost vkládat obrázky ke slovíčkům), pro mě je ale nejcennější to, že vše vidíte i slyšíte (Quizlet mluví 22 jazyky).

Zde se můžete registrovat do mojí virtuální třídy Italština začátečníci. Schválení přístupu chvíli trvá, buďte trpěliví 🙂

Buďte důslední

Pamatujte, vaše nové heslo zní důslednost! Jakákoliv studijní technika funguje jen tehdy, pokud ji uplatňujeme pravidelně a pokud z ní učiníme návyk. 

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.