Filmy s překladatelskou a tlumočnickou tematikou

Tlumočíte, překládáte a čekají vás teď dlouhé zimní večery? Tak pojďme ty jazyky trochu odlehčit!

Překladatelé

Devět překladatelů zavřených v bunkru překládá tajný rukopis. Když však na internet unikne prvních deset stran očekávaného bestselleru, začíná hotové peklo. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí.

Kanáři

Drogová mafie, policista, který hraje na dvě strany, a pískací jazyk silbo

Tlumočnice

Hlavní postava v podání Nicole Kidman zaslechne v budově OSN tajný rozhovor v neobvyklém africkém dialektu, kterému kromě ní rozumí jen málokdo (to je ale náhodička) a začíná obvyklá cesta akčního hrdiny za záchranou života vlastního i dalších zúčastněných. 

Arrival

Arrival je film spíš s lingvistickou tématikou. Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku. Za mě určitě lepší film než Tlumočnice, koneckonců na ČSFD má 79 % a to není vůbec špatné.

Dívka tvých snů

Španělský film s Penelope Cruz, kde hraje tlumočníka český herec Miroslav Táborský. Španělský filmový štáb přijíždí do nacistického Německa realizovat koprodukci milostného příběhu z Andalusie, píše se rok 1938. 

 

A ještě několik filmů, kde se postavy učí cizí jazyk

Tak asi nejznámější je Julia Roberts ve filmu Jíst, meditovat, milovat. Studium italštiny jí téměř změní život. Vybavíte si tu scénu, jak leží ve vaně a čte si italská slovíčka z jazykového průvodce?

(viz Filmy, kvůli kterým se začnete učit italsky)

Fanoušci britské kinematografie určitě ocení Neřízenou střelu. Bill Nighy (to je ten, co ho znáte z Lásky Nebeské I feel it in my fingers…) tu hraje zamilovaného nájemného vraha, který se učí francouzsky. 

Naopak názvy některých filmů zněly slibně, ale ta cizojazyčná tématika se zrovna dvakrát nekonala. Ztraceno v překladu je super film, ale jazyky fakt nečekejte 🙂

A na co se teprve chystám?

Třeba na ruský film Překladatelka nebo anglický Profesor odchází nebo americký Pořád jsem to já

 
vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.