Jak na francouzskou vánoční omáčku? (Michaela Kunešová)

aneb „Francouzská kuchyně jednoduše na pomoc českým kuchařkám“

Francouzská kuchyně je proslulá. Stává se téměř klišé poukazovat na její rozmanitost, rafinovanost, lehkost. Často ovšem narážíme na problem, kde sehnat všechny ty ingredience, kde vzít čas na složité kuchařské postupy a neméně jak hluboko sáhnout do kapsy, abychom si v souladu s pověstí, kterou francouzská kuchyně má, mohli říci : vařím francouzsky.
Následující recept nad všemi našimi strastmi elegantně mávne rukou, a přesto přináší dokonalý chuťový zážitek s kapkou rafinovanosti a vznešenosti, tak jak to od francouzské kuchyně očekáváme. Navíc nijak nezatíží naši peněženku. A čas přípravy? 20 minut.
Jmenuje se “teplý ovocný salát”, ale pro mne po jeho dokončení bylo vše jasné – vánoční omáčka. Moje babička, která vánoční omáčku vařila, strouhala do ní perník a pasírovala zeleninu, by možná užasla, jak jednoduchá její příprava může být.

A tady je :
Pro 4 porce
16 sušených meruněk
16 sušených švestek
1 větší hrst hrozinek
2 banány
2 pomeranče
1 lžíce rumu
oříšky dle chuti

1. Meruňky, švestky, hrozinky a oříšky dáme do hrnce.
2. Vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče a zalijeme jí ovoce v hrnci.
3. Přidáme trochu vody a přivedeme k varu.
4. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
5. Přidáme banány nakrájené na kolečka a mírně povaříme.
6. Přidáme šťávu z druhého pomeranče a dochutíme rumem.

Omáčku nebo chcete – li salát podáváme teplou.

Michaela Kunešová je lektorkou francouzského a německého jazyka, více o její výuce se můžete dozvědět zde.