Jazykové toulky ulicemi Českých Budějovic (Mirka Smíšková)

Když jsem připravovala téma tohoto příspěvku, procházela se ulicemi Českých Budějovic a hledala pro čtenáře Jazykového koutku inspirativní místa, kam se chodí studenti se svými lektory učit cizí jazyky, vyzkoušela jsem si, jaké je to úžasné dobrodružství stát se po vzoru německy píšícího spisovatele a novináře Egona Erwina Kische „zuřivou reportérkou“. Byla to docela zábava. Na svých toulkách jsem totiž opravdu několik moc hezkých míst objevila. 

Zastavení první: Born In London

Když přijedete do Českých Budějovic autobusem a vydáte se směrem do centra, nemůžete ve Dvořákově ulici minout velký modrý štít s nápisem BORN IN LONDON. Coffee and Kitchen. Tahle kavárna byla otevřena teprve nedávno v roce 2015. V ten moment, kdy přejdete její práh, dýchne na vás atmosféra staré dobré Anglie. Takhle nějak si já představuji kavárnu, kam chodili snídat nebo si dávat čaj o páté Oscar Wilde nebo J. B. Shaw. V kavárně si můžete přečíst The Guardian nebo jiné noviny v angličtině nebo si vybrat knížku z malé příruční knihovničky. Kavárna by nebyla kavárnou pro milovníky anglického jazyka, kdyby se tam nepodávala tradiční britská jídla jako různé nibbles, fish and chips nebo brownies, muffins nebo cupcakes. Vše se připravuje na místě, tedy homemade. Majitelé kavárny si inspiraci přivezli ze svého dlouholetého pobytu v Anglii. Pokud chcete tedy „nasát“ atmosféru Londýna, pak tohle je to pravé místo. 

Zastavení druhé: Once upon a time

Zní to téměř pohádkově. V České ulici je kavárnička, která nese jméno stejnojmenného filmu Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou v hlavních rolích, který v roce 2008 získal Oscara za nejlepší píseň. Vzpomínáte si na baladu Falling Slowly? Pokud máte tento film nebo Irsko samotné rádi, pak je to tahle kavárna, která vám to při každé vaší návštěvě připomene. Není divu, že ji navštívila i samotná Markéta Irglová. Kavárna je pro svoji klidnou atmosféru oblíbeným místem mnoha studentů a lektorů. Uslyšíte tu angličtinu, francouzštinu, italštinu nebo dokonce i arabštinu a perštinu. Nejsou to však jazykáři, kdo si zde přijde na své. V kavárně se konají také večery u klavíru a výstavy fotografií a obrazů.

 

Zastavení třetí: Café Magnolia

Když slyším slovo magnolie, vybaví se mi vzpomínka na legendární americký film Ocelové magnolie (Steel Magnolias) z roku 1989, kde hlavní role ztvárnily Julia Roberts, Sally Field nebo Shirley MacLaine. Ale zpět ke kavárně. Tato kavárna v Kněžské ulici je skvělá pro všechny samouky. Najdete tam totiž úžasný čtenářský koutek, který je hned u okna a vy tak můžete pozorovat čilý pouliční ruch.  A když vás to přestane bavit, znovu se ponoříte do právě rozečtené cizojazyčné knihy. Ti, kdo si rádi při čtení pochutnají na něčem sladkém, jistě ocení zdejší nabídku dortů. Můj nejoblíbenější: čokoládový dort s višněmi.

Zastavení čtvrté: Vídeňská kavárna

V Českých Budějovicích najdete v Hroznové ulici Vídeňskou kavárnu. Před několika lety se tam scházeli studenti germanistiky, a k mému velkém překvapení, dokonce i španělštináři. Ke kávě tady dostanete tradiční štrůdl nebo Sachrův dort. Podle nejnovějších zpráv němčináři místo svých setkání před časem změnili. V současnosti si německy můžete popovídat v literární kavárně Měsíc ve dne v Nové ulici.

Zastavení páté: Café au Chat Noir

Kavárna pro francouzštináře se nachází přímo na náměstí Přemysla Otakara II. Nikde prý nedostanete lepší palačinky. V kavárně probíhají různé kulturní akce spojené s Francií a francouzštinou. Do konce července si tady můžete například prohlédnout výstavu fotografií Václava Chocholy věnovanou Paříži v letech 1968-1969. Při studiu francouzštiny si tady můžete dát sklenku dobrého francouzského vína a vychutnat si výhled na Samsonovu kašnu a barokní radnici. Prostě savoir-vivre.

V Českých Budějovicích se toulala, kavárny pro vás objevila, fotografie pořídila a tohoto malého průvodce napsala

Mirka Smíšková, Golden Key

P.S. Za fotografie kavárny Once děkuji její majitelce paní Janě Sudkové.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.