Chcete se učit nizozemsky?

Nizozemština je západogermánský jazyk, kterým mluví zhruba dvacet milionů lidí v Nizozemsku, Belgii (Vlámsko) a Surinamu. Dalšími jazyky západogermánské skupiny jsou němčina, angličtina a fríština. Současná spisovná nizozemština nese rysy jak dialektu vlámského, tak dialektu brabantského a holandského, což odráží tři oblasti, které postupně dominovaly kulturnímu a ekonomickému životu této oblasti.

Nizozemština také tvoří základ afrikánštiny, která je úředním jazykem Jihoafrické republiky a sousední Namibie. Afrikánština vznikla jako jakási lingua franca celé jihoafrické oblasti. Nizozemština také měla vliv na některé nově vzniklé kreolské jazyky, například papiamento, kterým se mluví v oblasti Nizozemských Antil.

IMG_1316

Ještě přikládáme tip pro studenty nizozemštiny. V nabídce Jazykového koutku najdete také dvojjazyčnou holandskou čítanku

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.