Problém věčných začátečníků

Jak se dostat z úrovně věčného začátečníka?

Od září 2015 nabízím kromě svých jazykových kurzů také kurz Jak se učit jazyky. A opět jsem si uvědomila, jak velkým problémem věčné začátečnictví je. Veřte, nevěřte, přestože kurz není vůbec primárně zaměřen na tento jev, tzv. věční začátečníci tvoří zhruba polovinu všech zájemců o kurz. A v podstatě všichni jsou studenti angličtiny… což samozřejmě není náhoda. Pro mě osobně je to čím dál tím větší výzva, jak poradit těmto studentům něco smysluplného.

Kdo je věčný začátečník?

Možná to znáte, chodíte do kurzu, pak do toho něco přijde, párkrát chybíte, pak už nemáte motivaci naskočit do rozjetého vlaku. Abyste se neshodili, říkáte si, doučím se doma sám s knihou, ale ta Vám pořád leží na nočním stolku. Scénář může být pochopitelně i jiný, ale je jasné, o čem je tu řeč. Mluvíme o věčných začátečnících. Potíž spočívá v tom, že čím déle to trvá, tím těžší je z toho vykročit. Je to taková psychická spirála, hraje roli i špatné svědomí z nesplněného závazku, vědomí utracených peněz (za kurz, za knihy) a někdy také setrvávání v určitých stereotypech (Jazyky mi nikdy nešly apod.)  Pro mnohé se pak učení jazyka stane dlouhodobě stresem. Vzbudit v sobě motivaci začít podruhé, potřetí, počtvrté, je pak téměř nadlidský výkon.

Takže co s tím?

  1. Musíte si přestat opakovat, že jste věčný začátečník. Psychika je strašně důležitá. Když už potřebujete najít pro sebe nějaké označení, zkuste být kreativní – můžete si říkat snaživý student nebo neúnavný angličtinář.
  2. Víte, jaký typ učení Vám vyhovuje? Jaká metoda?
  3. Pomáhá také zjistit, jakým typem inteligence jste nadáni. Máte inteligenci jazykovou, logickou, prostorovou atd.?
  4. Vaše heslo zní Hudba a film. Písničky v originále a nedabované filmy jsou nejjednodušším způsobem, jak na sebe nechat jazyk působit přirozeně. Jde v prvé řadě o porozumění kontextu. Posloucháme-li hudbu nebo film, soustředíme se na to, co už umíme. To je návyk, který byste se měli osvojit: Nezaměřujte se na to, co nevíte, ale soustřeďte se na to, co víte. Hudba a film nedělají zázraky, pokud jde o studium samotné, ale to, že rozumíte, Vám prostě zvedne sebevědomí, a o to tu jde.
  5. Můžete zkusit i seriály.
  6. Choďte do kurzu s kamarádkou. Bude Vás to bavit. Nebo s manželem či manželkou, to by Vás pro změnu mělo motivovat. To není utopie, opravdu znám páry, které spolu chodí na jazykové a jiné kurzy.
  7. Jeďte na dovolenou. Za pár dní uděláte obrovský pokrok. Po návratu domů tak bude Vaše startovní čára úplně někde jinde. Budete mít motivaci.
  8. Vezměte rozum do hrsti – i z mála se dá uvařit opravdu hodně. Vhodným kombinováním jednoduchých slov a šikovných slovních spojení můžete vyjádřit hrozně moc. Navíc máme každý svoje oblíbená slova a slovní spojení. Pomůže, když si je uvědomíme a když si vyhledáme jejich ekvivalent v cizím jazyce. Zaměřte se na to, co potřebujete a chcete umět vyjádřit – možná je to něco docela jiného, než o čem si povídají John a Mary v šesté lekci. Jde prostě o to, najít „ty svoje fígle“.
  9. Možná nejsou problémem znalosti, ale strach promluvit. Všichni se tak nějak bojíme udělat chybu. Můžeme poděkovat našemu školství – hodnotí se detaily, malichernosti, dokonalost, ale ne celek, smysl, použití. Zkuste tipy z mého článku Jak překonat strach mluvit.
  10. Pokud se Váš problém jmenuje angličtina a už dvacet let v tom plavete, pak je dost možná nejlepší řešení začít se učit jazyk jiný. Pokud možno takový, ke kterému máte větší a lepší motivaci.
  11. Pokud se Vám přesto nedaří z toho začarovaného kruhu vystoupit, můžete si říkat:

Aspoň mám koníčka na celý život.

 

 

 

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.