Jak překonat strach promluvit

Jste nervózní, když máte promluvit v cizím jazyce?

O škole

Když si prohlídnu písanku své dcery, svítí rudě odshora dolů. Tady není oblouček správně protažený, tady zase sklon písma, tady by to mohlo být o kousek vyšší. A to píše dcera lépe než já. Píše opravdu hezky.

Když si prohlídnu písanku své dcery, tak se nedivím, že se ještě dneska cítím nejistá v situacích, ve kterých mám pocit, že mě někdo zkouší. Ze svých pravopisných chyb občas nespím.

Ale nebojte, nechci si ze svého blogu dělat terapii. Jde mi o to, že škola ve většině z nás zanechala

a)      pocit, že prostě nesmíme udělat chybu. Na chybu nám totiž určitě někdo přijde, pak bude vědět, že jsme udělali chybu a naše chyba se dozajista stane předmětem hodnocení nebo výsměchu. Prostě CHYBA už tu vždy bude s námi!!!!!!!

b)      stres ze situací, kdy máme mluvit, a to zejména když máme mluvit před větším počtem lidí nebo před nějakou autoritou. Kdo dokoukal Saturnina až do konce, tak ví, co je to setapouch. Pod tlakem se snadno přeřekneme nebo nepromluvíme vůbec. Nebo emoce zapracují ještě víc a vypluje to všechno na povrch v podobě nějakého úplného okna či pláče. Stalo se mi to jako studentce u zkoušky a dnes čas od času vídám takové stavy u studentů, které zkouším – a to opravdu nikoho netrápím a nestresuju.

Pokud patříte mezi lidi, kteří se za žádných okolností nebojí v cizině otevřít pusu a co nevědí, to v klidu předvedou rukama a nohama, pak bych Vám doporučila třeba článek o Znameních zvěrokruhu nebo třeba Tipy na knihy o kreativitě, protože o Vás to teď opravdu nebude.

Takže co s tím?

V první fázi je důležité si to vůbec uvědomit. Přiznat si, že mám strach promluvit, možná získaný z dětství, možná je to povaha – ono už je to teď jedno, je to tady a máme šanci si s tím nějak poradit. Taky pomůže, když si uvědomíte, že v tom rozhodně nejste sami. Vždyť dá rozum, že se to týká spousty lidí kolem Vás.

V další fázi můžete promýšlet nějakou vlastní metodu, jak strach z mluvení (případně strach z mluvení v cizím jazyce) překonat nebo zkusit některou z nabízených rad.

Paradoxní intence

Viktor Frankl, zakladatel logoterapie, vyvinul pro různé neurózy originální léčbu spočívající v používání tzv. paradoxních intencí. Pacientům, kteří například trpěli nespavostí, bylo doporučováno, aby si opakovali věty typu Dnes nepůjdu vůbec spát. Nesmím usnout nejméně do tří apod. Jde o to obrátit pozornost přesně opačným směrem, zbavit se úzkosti, získat ve vztahu ke svému problému určitou lehkost a také nadhled. Podívat se na tu úzkost s humorem. Pokud jde o strach promluvit, nabízejí se například věty typu:

Dnes ze mě nedostanete ani slovo. Jako pěna.

Jen ať všichni vidí, jak jsem zase trapný.

A dnes budu ještě trapnější než minule a užiju si to.

Za každé přeřeknutí se odměním zákuskem.

Je dobré formulovat vlastní „protivěty“, které přesně reflektují Vaše myšlenkové pochody. Pokud jde o mluvení v cizím jazyce můžete zkusit:

Zakládám si na svém českém přízvuku.

Svoje chyby mám rád.

Už se těším, jak to dneska zase pěkně popletu.

Pokud Vás tato metoda zaujala, můžete se dozvědět více ve Franklově knize Lékařská péče o duši.

Smích a hloupý úsměv

Psychiatr Karel Nešpor je známým propagátorem smíchu a jeho blahodárného účinku na psychiku. Smích je pomocníkem při zvládání stresu. V knize Duševní pružnost autor píše: „Smíchem dáváme tělu i okolí najevo, že je všechno v pořádku. Stres a negativní emoce se tak zmírní. To povzbudí tvořivost, myšlení a dobrou vůli. Čím hloupěji se usmíváme, tím je to účinnější (…) smát se je účinnější než se vztekat. Lidé si pak řeknou: Sice toho moc neumí, ale je to hodný člověk.

Nezbývá než dodat, že z pohledu používání cizího jazyka to platí dvojnásob. Když se usmíváte, snáze navážete kontakt. Uvolníte se a lidé na Vás reagují přátelsky.

Spánek a jídlo

Nepodceňujte spánek a odpočinek, jídlo a primární potřeby vůbec. Když jsme nevyspalí, přepracovaní, máme hlad či žízeň, všechno vypadá černě, nic se nedaří, komunikační schopnosti jsou horší. Vyčítat si v takovém případě neúspěch či chyby hraničí s masochismem.

Správný dech

Zkuste nějaké dechové techniky. Správně dýchat učí například jóga, ale o dýchání se toho dost dočtete také ve zmíněné knize doktora Nešpora. Pro začátek je dobré dýchat soustředěně do břicha, dlouhý nádech, dlouhý výdech, třikrát, pětkrát, jak chcete. Než vejdu do obchodu v cizině, kde se chystám použít svoji vycizelovanou větu, můžu se na ulici pěkně prodýchat.

Otrkat se

Někdy pomůže se lidově řečeno otrkat. Můžete zkusit vyloženě vyhledávat příležitosti, při kterých budete nuceni svůj strach překonávat. Pokud máte možnost zapojit se například do nějaké dobrovolné aktivity, třeba doprovod nějakých zahraničních hostů, zkuste to. Je to zkušenost, kterou má značná část učitelů nebo tlumočníků. I tihle profíci zažili stres, když si měli poprvé stoupnout před třídu rozjuchaných teenagerů nebo před novináře na tiskové konferenci. Ty nervy prostě nemůžou trvat věčně. Dřív nebo později si zvyknete na všechno.

Pokud nic nepomáhá a Vy byste se svým strachem přesto rádi něco udělali, nebojte se navštívit odborníka.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.