Výlet do Andalusie

Vydejte se se mnou na malou ochutnávku slovní zásoby, kterou probíráme se studenty na kurzu Španělština na cesty. Cílem tohoto kurzu je připravit vás za tři hodiny na nejběžnější situace, které nás potkávají na cestách. V první polovině kurzu probíráme základní gramatiku španělštiny – členy, číslovky, množné číslo, ale třeba taky časování sloves. V druhé polovině kurzu se učíte:

  • objednat si, co máte rádi
  • zeptat se na místa, která často hledáme (obchod, pláž, ale třeba také toaleta)
  • a samozřejmě také pozdravit a říct něco o sobě

V tomto článku najdete deset drobností, které vás s místními snadno rozmluví:

1.Káva

V každé zemi je naprostý základ objednat si kávu, případně jiný oblíbený nápoj. Takže vaše věta číslo jedna bude překvapivě snadná a přesto budete znít jako místní:

Un café, por favor. 

Pokud máte rádi černou kávu, pak ve španělštině objednáváte café solo, pokud chcete kávu s mlékem, pak objednáváte café con leche.

2. Heslo

A když už jsme v kavárně, často se chceme připojit na wifi. Potřebujeme ale la contraseña – heslo. 

3. Churros

Typická španělská snídaně je chocolate y churros, tedy horká čokoláda a smažené pečivo různých tvarů – většinou ale vypadá tak jako na obrázku dole. Tohle jídlo si Španělé dávají s oblibou nad ránem, když se vracejí z fiesty.

4. Víno

Co bychom to byli za španělštináře, kdybychom neochutnali místní víno. Ve Španělsku se podstatně víc pije vino tinto – červené víno než víno bílé: vino blanco. Pokud objednáváte víno, číšník se pravděpodobně zeptá, jestli chcete una copa de vino nebo una botella de vino (sklenici/lahev).  Dost možná ho také budete chtít upozornit na to, že máte raději seco „suché“ než dulce „sladké“.

5. Voda!!!

A nezapomínejte na agua – tedy vodu, protože přece Qué calor! To je ale horko!

6. Olivy

Také se můžete blýsknout větou: 

Me pone unas aceitunas por favor. Donesete nám nějaké olivy?

7. Občerstvení na pláži

Když dostanete hlad na pláži, nejbližší občerstvení je většinou chiringuito (čte se čiringito). Tam najdete tapas nebo nějaké mariscos (jednohubky a mořské plody). Typické chiringuito vypadá nějak takhle: 

8. Je libo něco sladkého?

Pokud chcete koupit třeba noviny nebo něco sladkého, hledejte prostě jen quiosco. Sladkosti jsou golosinas, takže někdy můžete slyšet také výraz quiosco de golosinas.

9. Trh

Ve Španělsku má každé menší město svůj trh, stačí se zeptat:

Por favor, qué día es el mercado? Kdy se koná trh?

Ve větších městech je trh každodenně a stačí ho jen najít: Dónde está el mercado? Kde je trh?

Fajnšmekři se můžou ptát na mercadillo „bleší trh“ nebo mercado de antigüedades „trh se starožitnostmi“.

10. Pláž

Nezapomeňte se na recepci nebo číšníka zeptat: Dónde está tu playa preferida? Kde je tvoje oblíbená pláž? Většinou vám místní ukážou úplně jiné místo než to, které je značené na mapě.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.