Co je okcitánština?

Okcitánština je románský jazyk, kterým se mluví v jižní Francii, na malém území severního Španělsku (Val d´Aran) a severozápadní Itálie. Je to jazyk s bohatou historií, dnes bohužel výrazně na ústupu. Jako úřední jazyk je uznán pouze v Katalánsku, naopak ve Francii, kde jím mluví největší počet mluvčích, nemá výraznější podporu.

Okcitánština má svého nositele Nobelovy cenyFrédéric Mistral psal okcitánsky.

Údaje o počtu mluvčích značně kolísají (mezi 500 000 – 3 mil), protože neexistuje spolehlivé sčítání. Okcitánština patří mezi jazyky, kterými hovoří spíše starší generace, ti mladší jsou s okcitánštinou obeznámeni spíš pasivně a je otázkou, zda dnešní děti a teenageři budou mít potřebu se ji učit…

Někdy bývá okcitánština zaměňována s provensálštinou. Ta je však z lingvistického pohledu jedním z jejích dialektů, z pohledu mluvčích provensálštiny se dokonce jedná o samostatný jazyk.

Přečtěte si…

Vaší pozornosti doporučuji rozhovor se dvěma okcitánskými literáty, který byl uveřejněn v časopisu Plav:

Rozhovor s Bernardem a Michèle Lesfarguesovými

 

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.