Osm tipů, jak procvičovat jazyk v přírodě

1. Myslet v cizím jazyce
Velice univerzální tip, který využijete nejen v přírodě. Lze praktikovat i ráno cestou do práce nebo při čekání na nádraží. Pokud se v cizím jazyce ještě necítíte na složitější konstrukce nebo celé věty, lze zpočátku jen pojmenovávat předměty (strom, kámen, cesta), případně postupně rozšiřovat o barvy a vlastnosti (vysoký strom, velký kámen, dlouhá cesta). 
 
2. Pojmenovávejte stromy, květiny 
Pokročilejší studenti se mohou vrhnout do takových složitostí jako je dub, pampeliška nebo slepýš. A protože tuhle slovní zásobu většinou neovládáme, doporučuju využít k přípravě cestu vlakem nebo přecházející večer. (Nápověda v článku: Krátká procházka mezi anglickými názvy stromů.)
 
3. Samomluva 
Pokud rádi chodíte na výšlapy sami, určitě se najde vhodná příležitost i pro samomluvu. A nezapomeňte, základní pravidla samomluvy jsou: dbát na správnou výslovnost (až přehánět) a snaha poradit si bez slovníku – tedy trénovat se v tom, abychom dokázali cokoliv opsat nebo říct jinak. I když upřímně, pro mě je tahle aktivita favoritem na dlouhé cesty autem
 
4. Udělejte si cizojazyčný den s partnerem/dětmi/kamarádkou
Výlet na Kokořín, kdy je dovolena pouze angličtina? Proč ne, ideálně ale za předpokladu, že do toho jdou všichni dobrovolně a se stejným nadšením jako vy. Jinak to asi neklapne 🙂 
 
5. Vezměte s sebou na výlet cizince
Líbí se vám předchozí tip, ale chcete mít jistotu, že nepřepnete po půl hodině zpátky do češtiny? Pozvěte na výlet toho kolegu od manžela z práce nebo tu rodinu, se kterou se potkáváte na třídních schůzkách. Nebojte se oslovit i lidi, které třeba ještě moc neznáte. Řada cizinců je o víkendech dost opuštěná a i když z vás možná nebudou hned „besties“, dost možná i pro ně bude takový výšlap do Svatého Jana pod skalou zajímavá zkušenost. 
 
6. Seznamy, itineráře, deník 
Nebyla bych to já, abych si sem neprotlačila nějaké to psaní. Do přírody zásadně vyrážím s deníkem a využívám každou volnou chvilku někde v roští, abych si něco zapsala. I bez deníku se dá ale vaše cesta do přírody využít k troše psaní. Co takhle seznam věcí, které si na výlet bereme? Co třeba příprava na bod 2? 
 
7. Mobil – ano, nebo ne? 
Nechám jen na vás, jestli si při svých toulkách přírodou „dovolíte“ používat mobil. Aplikaci vám samozřejmě neradím, asi nebudete na čundru koukat do mobilu, ale poslech podcastu nebo audioknihy může být příjemný kompromis. 
 
8. Udělejte si výlet s příběhem.
Vyloženě pro fajnšmekry je tu také možnost spojit lingvistiku a vycházky do přírody: Co takhle naučná stezka Po stopách Komenského? Nebo vyrazit za trilobity (inspirace: Metláčci, šrouby, prdeláčci a cukrátka od Berouna).  Nebo snad výlet etymologický (viz: Poznáte pět jarních květin?). Jazykové zajímavosti jsou všude kolem nás, stačí se jenom dívat 🙂

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.