Záhada osmičky a noci (Ladislav Vorel)

Pokud někomu název článku nedává smysl, pak se mu vůbec nedivím, mně by také nedával, kdybych nevěděl, o čem budu psát. Někdo však možná i tuší, o čem asi bude řeč a někdo možná i ví. Poprvé jsem o záhadě osmičky a noci (není to oficiální název záhady, jen můj název pracovní) slyšel před mnoha lety a dodnes tuto záhadu nemám rozluštěnou, ale přiznám se, že jsem se nikdy důkladně a cíleně po vysvětlení nepídil. Takže, o co jde? Když si česky řeknete slova ,,osm“ a ,,noc“, vnímáte něco zajímavého a spojujícího? Řekl bych, že určitě ne. Ale zkusme si říci tato dvě slova v několika jazycích a hned zjistíme, že je to zajímavé velmi.

                                            OSM                      NOC

 

angličtina                          EIGHT                   NIGHT

 

němčina                            ACHT                    NACHT

 

francouzština                     HUIT                     NUIT

 

španělština                        OCHO                    NOCHE

 

italština                             OTTO                     NOTTE

 

portugalština                     OITO                      NOITE

 

rumunština                        OPT                        NOAPTE

 

nizozemština                      ACHT                     NACHT

 

švédština                           ÅTTA                      NATT

 

Co tedy lze zjistit, a to i jen pohledem, natož při správném vyslovení těchto slov ve výše uvedených jazycích? No jednoznačně to, že tato slova se na svém ,,vizuálním i zvukovém konci“  buď zcela shodují nebo velmi podobají. Je to snad náhoda? Těžko tomu uvěřit….a pokud přijmeme fakt, že tato podobnost se netýká jen výše uvedených jazyků, ale najdeme ji třeba i v hindštině (āh….rāt), pak se teorie náhody dostává do nepříjemné situace. Jaké je tedy vysvětlení tohoto jevu? Já ho neznám, ale mohu se podělit o to, jaké hypotézy se kupříkladu uvádějí. Měsíc během svých jednotlivých fází vystřídá celkem osm podob. A protože měsíc bývá často symbolem noci, muselo pravděpodobně při pozorování měsíce vzniknout někdy a někde jazykové pouto mezi OSMI (fázemi) a NOCÍ. Jiná vysvětlení podávají doklady přes řecko-latinské přesmyčky, jindy se zase argumentuje hindsko-perským jazykovým srovnáním nebo se používají násobky čísla osm a jejich kontext k noci atd. atd. No prostě, o teorie asi nouze nebude….ale jak je to doopravdy? Ví to vůbec někdo a může to spolehlivě doložit?

 

                                                                                                                      

Ladislav Vorel je bývalý dlouholetý jazykový lektor s hlavní specializací na francouzský jazyk. Také mluví anglicky, německy, rusky a zajímá se o další jazyky.

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.