Jak se blejsknout na úrovni A1

Vybavíte si následující scénu z filmu Jíst, milovat a meditovat? Julia Roberts se ve svém novém římském domově ptá na lešení v bytě, který se chystá pronajmout… A bodrá domácí odpovídá: Tutto si sfacia, cara mia. L’unica cosa che rimane è la famiglia. „Všechno se rozpadá, děvenko. Jediné, co zůstává, je rodina.“

Je zvláštní, že v tomto školním roce mám hned dvě studentky španělštiny, které mají jistou dovednost… Jak bych to jen… Na to, jak málo toho umí španělsky říct, jsou obě expertky na vymýšlení takových těch sofistikovaných vět, které znějí velice chytře a přitom je můžete říct prakticky na cokoliv. A obdiv vašich posluchačů je zaručen. 

(Malá poznámka: Pokud se neorientujete v terminologii Evropského referenčního rámce, A1 je úroveň takřka začátečnická. Obě tedy chodí do kurzu relativně krátce.)

Často píšu v Jazykovém koutku o tom, že konverzace se dá ve skutečnosti vyřešit několika málo vhodně naučenými (a dobře vyslovenými) větami – ať už jsou to šablony na cesty, oblíbené fráze do Santiaga nebo různá přání a krátké průpovídky typu brzy se uzdrav, měj se pěkně nebo nedělej si starosti, ale co si budeme povídat, tohle je úplně jiný level.

Pojďme si ukázat několik příkladů, které vás třeba inspirují k vlastní tvorbě: 
El mundo cambia. Svět se mění.
El mundo es complicado. Svět je složitý.
El mundo está loco. Svět se zbláznil.
Qué le vamos a hacer. Co naděláš.
La vida es así. To je život.

A z pohledu lektora naprostá bomba: 
No es un tema que merezca nuestra atención. Není to téma, které by si zasloužilo naši pozornost.

No jo, ale jak si k takovým frázím dopomoci, když nás zrovna nenapadají? Můžete zkusit starý dobrý Google, třeba vám padne do oka něco v respuestas irónicas, respuestas graciosas, ale třeba taky citas populares sobre vida. Pokud chcete hledat v jiných jazycích než ve španělštině, tak zadáváme slova jako vtipné odpovědi, ironické odpovědi nebo citáty o životě.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.