Jak na nizozemštinu (Eva Voortman Šimánková)

Když jsem před dvaceti lety přišla do Nizozemska, neuměla jsem holandsky opravdu ani slovo. V batohu jsem měla útlou oranžovou knížečku “Učebnice Nizozemštiny” od Olgy Krijtové, která mě ale vůbec nezaujala a celá ta léta trpělivě stojí na poličce v mé pracovně a bledne. S přítelem jsem komunikovala anglicky a holandština mi zněla všelijak, jen ne libozvučně. Pamatuji si, jak mě rozesmálo, když na mě, teď už manžel, poprvé v holandštině promluvil. Zněl o tón výš a vůbec mi připadalo, že mluvím úplně s někým jiným. Chtěla jsem lépe poznat jeho i jeho zemi a to byl hlavní důvod, proč jsem se holandštinu začala učit. Od prvopočátečního tápání v typickém holandském chrochtání uplynulo drahně let a já na tento jazyk nedám dopustit. Prostě se mi líbí! Má snad ty nejkrásnější zdrobněliny na světě – koekje (sušenka), boefje (zlobidlo), schatje (miláček) a když si naopak člověk potřebuje od podlahy ulevit, vystačí si i s názvy dnů v týdnu. Nejúdernější je asi čtvrtek: “donderdag”. Když vykřiknu z plných plic “dooooondrdaaach”, hned je mi lépe.

Tuto Popelku mezi germánskými jazyky se snažím přiblížit i svým studentům. A jaké že používám materiály? Nemám jednu učebnici, kterou bych doporučila a všem svým studentům vytvářím materiály na míru. Pokud bych přeci jen nějaké měla jmenovat, doporučila bych “Klare taal”. Gramatika je tu dobře vysvětlena a najdete tu spoustu cvičení i s klíčem. Skvělé učebnice na úrovni A1 a A2, které jsou velmi vhodné i k samostudiu, sestavil Ad Appel. Obě knihy jsou velmi přehledné, graficky velmi příjemné na pohled, nechybí výklad gramatiky, cvičení, díky kterým si procvičíte všechny jazykové dovednosti. Navíc má tento autor pěkné webové stránky, na kterých je mnoho materiálů zdarma ke stažení. Pravidelně natáčí i videa, která najdete na YouTube. Patříte-li mezi ty, kteří se jazyk neučí úplně snadno a gramatické jevy potřebujete prostě a jednoduše vidět, tak se vám bude líbit kniha “Zichtbaar Nederlands” od Base van der Hama.

 

Materiálů je nepřeberné množství. Snad vám pro orientaci pomůže tento malý přehled mých nejoblíbenějších:

 

Učebnice:

  • Klare taal, Jenny van der Toorn-Schutte

https://www.nt2.nl/nl/100-2_Klare-Taal

https://www.coutinho.nl/zichtbaarnederlands/studiemateriaal.html

  • Code Plus, kolektiv autorů (A0 – B2)

https://www.thiememeulenhoff.nl/nt2-nt2/codeplus-2018

  • Vlekkeloos Nederlands voor iedereen, Dick Pak (přehled problematických gramatických jevů)

https://www.bol.com/nl/f/vlekkeloos-nederlands-voor-iedereen/33159702/

  • Schrijwijzer, Jan Renkema

https://www.schrijfwijzer.nl/

 

Slovníky

  • Nizozemsko-český slovník, F. Čermák, Z. Hrnčířová

https://www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=33

  • Česko-nizozemský slovník, D. Spěváková, E. Máčelová

https://www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=107

 

Webové stránky:

Výklad gramatiky, případně i cvičení

https://nt2taalmenu.nl/

www.dutchgrammar.com

https://www.jufmelis.nl/

https://www.beterspellen.nl (po bezplatném přihlášení si můžete každý den otestovat své znalosti; plus – dobře vysvětelna gramatika)

https://onzetaal.nl/

https://taalunie.org/

 

Procvičení slovní zásoby

https://www.internetpolyglot.com/lessons-nl-cs

https://my.babbel.com/en/welcome/1?bsc=en-us-index-welcome-nld&btp=default&learn_lang=NLD

https://quizlet.com

 

Aplikace pro mobilní telefony

 De / Het  – členy (velmi praktické!)

Nederlands Fun and Easy                  – slovní zásoba

Nederlandse Werkwoorden              – slovesa (časování sloves ve všech časech)

Quizlet                                                – vytváření vlastních učebních karet

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.