Filmy, které musíte vidět, pokud jste se zamilovali do Řecka

Nikdy v neděli

Melina Merkuri v hlavní roli ztvárnila sympatickou prostitutku. Věděli jste, že slavná řecká herečka Melina Merkuri se později stala ministryní kultury?

Řek Zorba

Autorem literární předlohy je patrně nejslavnější řecký spisovatel Nikos Kazantzakis. Ve filmu se také poprvé objevil tanec syrtaki. Přestože si to spousta lidí myslí, nejedná se o tradiční řecký tanec. Choreografie, inspirovaná řeckým tancem chasapiko, vznikla speciálně pro tento film.

Mamma Mia

A od klasiky ke kýči, i když docela hezkému kýči. Snad vás nezklame, že většina filmu se točila v amerických studiích. Prý kvůli horku. Tak budeme doufat, že aspoň moře je opravdové…

Moje tlustá řecká svatba

a

Můj život v ruinách

V hlavních rolích obou filmů je Nia Vardalos – americká herečka řeckého původu. Pokud chcete odlehčení a pohodičku na večer po náročném dni, pak jste na správné adrese. Znáte to, romantická komedie. Pokud máte tenhle žánr rádi, tak rozhodně nebudete zklamáni (hlavně zklamány). Pokud se učíte řecky, tak největším bonusem prvního filmu je, že ukazuje na řadu řeckých klišé (rodina a rodinná pospolitost, postavení ženy apod.). Bonusem druhého filmu je výběr míst, kde se točilo. Uvidíte tu i řadu památek.

S Niou Vardalos je takových filmů víc, takže komu se to zalíbí, může takových plodných večerů strávit hned několik.

Opa

Na Patmos přijíždí americký archeolog, zamiluje se, no a dál už to znáte. Pokud máte rádi Patmos a řecké ostrovy vůbec, není co řešit.

Řecký magnát (The Greek Tycoon)

Opět Anthony Quinn v hlavní roli. A opět romantika. Tentokrát na motivy ze života řeckého rejdařského magnáta Onassise. Mimochodem, za „řeckým“ vzhledem Anthony Quinna stojí mexická matka aztéckého původu. V Hollywoodu tak Quinn dostával role Indiánů, Mexičanů, ale taky Řeků 🙂

Víte o filmu, který bych sem mohla přidat? Budu ráda, když mi napíšete 🙂

 

vložil/a | rubrika: , , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.