Deutsch im Internet (Václav Kříž)

Studium jazyků se dnes již dávno neomezuje jen na učebnice a školní třídy. Proč tedy nevyužít internet i při studiu němčiny? 🙂 

Němčina patří bezesporu mezi světové jazyky. Není tedy vůbec divu, že webových portálů pro výuku a studium tohoto jazyka existuje nepřeberné množství. Nabízím tedy skromný přehled stránek, které mne zaujaly a které mohu pro studium německého jazyka doporučit…

Gramatika a cvičení/ Grammatik und Übungen

 Webových stránek s vysvětlením německé gramatiky a jejím procvičením formou nejrůznějších testů existuje mnoho. Větší výběr nabízí portály v angličtině či přímo v samotném cílovém jazyce – němčině.  Nebojíte-li se angličtiny, zkuste bezesporu deutsch-lernen.com – najdete zde gramatická cvičení všech úrovní obtížnosti. Mezi nejoblíbenější online kurzy němčiny, do kterých se můžete pustit zdarma ihned z pohodlí domova, patří deutschakademie.de. Demoverzi lze zkusit ihned, pro bezplatnou plnou verzi kurzu je však vyžadována registrace. Pro pokročilejší studenty pak doporučuji webový portál nakladatelství Klett, kde najdete velké množství cvičení od úrovně B1+ a výš.

Přeci jen byste ale raději stránky v češtině? Zřejmě nejobsáhlejší výklad gramatiky, cvičení a nejrůznějších her nabízí nemecky.net. Dalším oblíbeným pramenem českých studentů bývá portál nemcina-zdarma, jejíž mateřská stránka Help for English je pravděpodobně všem důvěrně známa.

A konečně – klasický pramen pro výuku i studium němčiny nabízí samozřejmě známý Goethe Institut a jeho komunita  DEUTSCH FÜR DICH. Bezplatná registrace Vám nabídne nejen ohromnou nabídku cvičení pro všechny jazykové úrovně, ale i propojení s ostatními studenty němčiny z celého světa, včetně možnosti zpráv, chatu a diskuzního fóra. Jazykem komunikace je zde pak samozřejmě němčina! 😉

Četba a poslech/ Lesen und Hören

 K jazykovým dovednostem neodmyslitelně patří i porozumění psanému a mluvenému textu. Chcete-li procvičit rovnou obojí najednou, neváhejte navštívit stránky Deutsche Welle. Pod záložkou Deutsch lernen najdete pomalu mluvené zprávy a další namluvené texty všech jazykových úrovní, které si můžete zároveň i číst. Pro další procvičení německého poslechu mohu doporučit i YouTube kanál Deutsch lernen durch Hören nebo rovnou přehled veškerých německých rádiových online-stanic dle jednotlivých spolkových zemí na radiolisten.de.

Vlogs!

Hit posledních let a jedna z nejzábavnějších forem učení – „studijní videa“ na YouTube. Pokud cílíte přímo na videa o výuce jako takové, mohu doporučit následující kanály: freeGermanlessons, GermanPod101 či linguaTV. Najdete jich ale samozřejmě mnohem víc. A pokud si chcete prostě jen udělat pohodu u kafe a troufnete si třeba už i na autentické mluvené slovo, nabízím dvě slavné YouTuberské hvězdy – pohodovou Marie Meimberg a dnes již (nejen v celém Rakousku a Německu) legendárního Michael Buchinger. Zde netřeba další komentář!

A klasika na závěr…

Und der Klassiker zum Schluss…

Nic naplat, občas je zkrátka nezbytná rada odborníka J Jako řádný germanista si tedy na závěr neodpustím alespoň ten největší fenomén ze všech – samotný DUDEN.

 

vašek kříž

Václav Kříž student germanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V rámci magisterského studia se zaměřuje na historický vývoj němčiny – v současné době se dlouhodobě věnuje jazykové analýze šlechtické korespondence 16. století. Na akademické půdě se zároveň podílí na organizaci mezinárodní germanistické konference PRAGESTT a spolupracuje při vývoji Online bibliografie k výzkumu německého jazyka v českých zemích. Mimo univerzitní půdu se kromě jiného věnuje také německým překladům s důrazem na marketing a reklamu. Propadl cestování, historii, kávě a novořečtině.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.