Inspirativní polygloti (Andra Nistor)

Je mnoho důvodů, proč se člověk učí cizím jazykům. Pro dlouhodobé udržení motivace často hledáváme různé inspirace. Mě například dokáží velmi inspirovat polygloti, proto bych Vám ráda představila ty, kteří mě doposud pokaždé dokázali povzbudit a poradit mi.  

Polyglotem je nazván člověk, který ovládá několik cizích jazyků. Názory o tom, co to znamená ovládat nějaký jazyk, se různí. Nejčastěji se to přirovnává úrovni B1 – B2, tzn. úroveň postačující na běžnou každodenní konverzaci. Každý polyglot se k cizím jazykům dostal jiným způsobem a také k nim přistupuji různě, co ale mívají všichni společné, je kladný až nadšený postoj k učením se novým jazykům. Někteří se své nadšení snaží s ostatními sdílet, a proto přednáší, pořádají konference či vlastní webové stránky, na kterých najdete rady jak se učit cizí jazyk(y). Příkladem může být mezinárodní konference Polyglot Conference (http://polyglotconference.com/), která se pořádá jednou ročně a účastní se jí velké množství jazykových nadšenců z celého světa.

Zakladatelem výše zmíněné konference je jeden z nejznámějších polyglotů, a sice Richard Simcott. Richard Simcott žije ve Velké Británií, za svůj život se učil více jak 40 cizím jazykům a jeho vášeň se stala i jeho profesí. O tipy a triky se dělí na svých stránkách http://speakingfluently.com/

Dalším, pro mě velmi inspirativním polyglotem, je Vladimír Skultety. Původem je ze Slovenska, je překladatelem a tlumočníkem čínské mandarinštiny, slovenštiny a angličtiny. Mluví 15 cizími jazyky, z nichž 8 ovládá na úrovni C1 – C2. Tipy na to, jak se učit cizí jazyk, se zaměřením hlavně na čínskou mandarinštinu, najdete na http://www.foreverastudent.com/

Paul Jorgensen je Kanaďan s dánským původem, žijící v současné době v Japonsku, který se zabývá lingvistikou. Na jeho youtube kanálu a webových stránkách najdete různé zajímavosti z jazykovědy, které dokáži vzbudit zájem učení se jiným jazykům či pochopit hlubší podstatu daného jazyka (http://langfocus.com/).

Steve Kaufmann původem z Kanady hovoří plynule 16 cizími jazyky a stále se učí dalším novým. Pracoval jako diplomat a tlumočník a nyní se zabývá výukou cizích jazyků, která ho velmi naplňuje. Jeho rady najdete např. na youtube kanálu https://www.youtube.com/user/lingosteve

Lze se za tři měsíce naučit cizí jazyk tak, že bude umět sebejistě plynule mluvit? Podle Benny Lewise, ano! Benny Lewis je původem z Irska, mluví plynule 7 cizími jazyky a je schopný se dorozumět ještě mnoha dalšími jazyky. S jeho rady a přístupem se můžete seznámit na https://www.fluentin3months.com/

Olly Richards hovoří 8 cizími jazyky a na jeho stránkách se dozvíte spoustu vychytávek, od paměťových cvičení, “gramatických her”, přes to, jak si vytvořit různé učící se strategie (http://www.iwillteachyoualanguage.com/).

A samozřejmě v neposlední řadě je to Lucie Gramelová a její jazykový koutek, který mě dokáže vždy motivačně postavit na nohy! Oproti předchozím autorům má jazykový koutek tu výhodu, že je psaný v češtině a rady a materiály jsou šité na míru českým a slovenským studentům.

Většina výše zmíněných autorů využívá různá informační média, a tak si lze vybrat to, které Vám nejvíce vyhovuje. Aby se jejich informace dostaly k co nejvíce lidem, zvolili si jako hlavní jazyk angličtinu, přesto najdete některé rady i v jiných jazycích. Mnoho z nich se další cizí jazyky naučili až v dospělosti, a proto jsou schopni nám poskytnout cenné informace o tom, jak se sám učit další jazyk.

Máte i Vy nějakého oblíbeného polyglota? Jaká je Vaše inspirace a motivace při studiu cizího jazyka?

Andra Nistor je jazykový nadšenec. Ačkoli se profesně věnuje chemickému inženýrství, cizí jazyky pro ni zůstaly jejím dlouholetým koníčkem. Nejradši si v cizím jazyce přečte nějakou knihu. Kromě češtiny mluví německy, anglicky, rumunsky a v současné době se věnuje japonštině.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.