Guilty Pleasure Learning

Přemýšlíte, kterým směrem by se mělo vaše studium ubírat o prázdninách? Moji studenti občas dostávají takové šílené nápady jako třeba, že si o prázdninách projdou celou gramatiku. Ano, jedním slovem šílené. Protože tohle málokdo dotáhne. Takže prosím vás! Na prázdniny spíš něco v tomhle stylu: 

Čtení a videa

Prázdniny jsou nejvhodnější doba k vyzkoušení zbrusu nové metody: guilty pleasure learning. Jak na to? Co si s sebou vezmete do postele, když marodíte? Co budete dělat, když budete mít spoustu času a nikdo vás nebude kontrolovat? Nebo jinak: Co jste dělali jako teenageři doma po škole?

Že nevíte, co je guilty pleasure (čti gilty pležr :-))? Tajné potěšení, něco, co máte rádi a přitom se za to trochu stydíte, protože vaše okolí se na to úplně netváří. Může to být nezdravé jídlo, ale taky harlekýnka.

Já říkám na rovinu, že když jsem se na gymplu vrátila ze školy, koukala jsem odpoledne na Esmeraldu a na Divokého anděla. (No jo, asi jsem právě ztratila část čtenářů.) A naučila jsem se tak španělsky, protože tehdy bylo možné pouštět si v televizi pořady v původním znění pomocí funkce DUAL A/B.

Pro další příklady netřeba chodit daleko, moji studenti mají rádi make-up tutoriály, různé funny a viral videos a co si budeme povídat, hodně lidí je dnes také závislých na osobnostním rozvoji a u videí jako jsou právě tahle, jsou schopní sedět dlouho do noci.

A kdybych měla zmínit jedno svoje současné guilty pleasure, tak by to byl třeba YouTube kanál o randění s různými národnostmi Dating Beyond Borders. Ne že by mě tolik zajímalo seznamování s cizinci, ale člověk se tam dozví spoustu kulturních i lingvistických perliček. Nicméně, když už jsme u toho randění…

…měla jsem vcelku dost spolužaček, které randily s cizinci o sto šest. Není to taky tak trochu guilty pleasure learning?

Handmade

Jste schopné – no ano, týká se to hlavně žen – vydržet dlouho do noci u ubrouskové techniky nebo rodinných scrapbooků? Pak bych si dala záležet a našla způsob, jak jakoukoliv oblíbenou techniku propojit s jazyky. Pár nápadů pro inspiraci:

Slovníček šmrncovních frází

Jak si vyrobit slovníček z katalogu IKEA

Creative Books aneb učebnice ze starého papíru

Kreativita a cizí jazyky

Stejně tak si v Maříži můžete vyrobit hrnek s motivačním citátem nebo vytvořit koláž/ jazykovou sbírku na ledničku

Prázdniny jsou tady!

Není náhoda, že o tomto způsobu učení/neučení píšu právě v létě. Superintenzivním letním kurzům moc nefandím a už vůbec ne těm, které nabízejí jazykové školy nebo mezinárodní instituty. Zavřít se o prázdninách do třídy na dobu ještě delší než obvykle mi nedává moc smysl. Co tedy dělat o prázdninách? Určitě bych měla o prázdninách nějaké záchytné body v podobě konverzačního pikniku, Ingliš víkendu, expat srazu nebo nějaké kulturní akce.  

Jestliže intenzivní letní kurzy představují tradiční a zažitou metodu, jak o prázdninách naložit se svým jazykovým studiem, metoda guilty pleasure learning je přesný opak. Dělejte, co máte rádi – třeba i to, za co se spíš stydíte, protože to nesplňuje vysoké intelektuální požadavky okolí, užijte si to a všechno ostatní nechte plavat.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.