Jak na jazyky v domácím vězení

Nějak se nám ta karanténa protahuje… Pojďme se teď spolu podívat na to, co všechno můžeme dělat z pohodlí domova. (Ačkoliv… o pohodlí se dalo mluvit prvních pár dní :-))

  • Předně: Existuje spousta technik, ke kterým nikoho nepotřebujete – například shower conversation nebo samomluva, chcete-li. Je to jedna z nerozšířenějších a nejoblíbenějších technik mezi polygloty, ostatně další webinář Jak se učí polygloti se blíží :-). A že vám nikdo nezkontroluje výslovnost? Ne tak docela, protože třeba pro angličtinu tu máme skvělou aplikaci ELSA speak. Koneckonců i o samotě a v domácím vězení můžete dosáhnout hodně kvalitní výslovnosti, když se budete držet několika jednoduchých pravidel (viz článek Jak se zbavit přízvuku). 
  • Se svými lektory už jste velmi pravděpodobně přešli na online výuku, ale pokud to z jakéhokoliv důvodu nejde (lektor bez připojení apod.), je to ideální příležitost vyzkoušet iTalki. Pokud potřebujete svého lektora/ studenta k online výuce trochu motivovat a popostrčit, mrkněte na Manuál pro všechny, kteří jsou z online výuky nadšení asi tolik jako já.
  • Že je v Jazykovém koutku spousta věcí ke stažení a vytištění a vyplnění a počmárání, o tom jsem tu psala milionkrát a už je mi to skoro trapné opakovat :-)
  • Kdy jindy než teď konečně vyplnit YearCompass? Tuhle meziroční bilanci si můžete stáhnout ve dvaceti jazycích, vytisknout a složit do knížečky. Dost možná jste to udělali kolem Nového roku, ale vyplnili jste ji opravdu? 
  • Zkuste online tandem. Jeden takový polsko-španělský máme s Krzysztofem. Jasně, máme výhodu, že jsme oba učitelé jazyků, ale určitě může vzniknout i čistě konverzační tandem dvou studentů, případně může člověk směnit něco jiného než cizí jazyk. Výhodou je, že jedinou investicí je váš čas.
  • Jsem grafoman a i když dobře znám výhody všech Quizletů a Memrisů, tak prostě není nad papír a tužku. Víc v článcích Tvůrčí psaní a cizí jazyky nebo Můj finský deník (doslova a do písmene). Vždycky jsem moc vděčná za všechny tipy a zkušenosti, které mi píšete, ale za tipy na psaní a jaké psací techniky využíváte při učení, budu vděčná dvojnásob!
  • Pokud jste spíš na té straně lektorské a řešíte různé technické problémy nebo prostě jen kterou platformu k výuce vybrat, doporučuju FB skupinu Digitální lektoři.
  • A pokud se doma náhodou budete nudit, učebnici perštiny teď máme za fakt zvýhodněnou cenu.

Samostatnou kapitolu však představuje organizace času – kolem mě se totiž velice rychle utvořily dva tábory. Ten první je doma sám a má najednou času spíš víc. Druhý tábor je absolutně zahlcen úkoly, vařením apod. a má najednou času spíš míň než dřív. Myslím, že lékem na obojí je jenom a pouze režim a pravidelný rytmus. Asi jsem s tím otravná a vůbec to zní strašně sucharsky, ale na nic lepšího jsem nepřišla – víc o nových pravidlech u nás doma jsem psala v článku Jazykový koutek v době koronavirové

 

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.