Naposledy o denících (slibuju)

Psaní deníku není pro každého a studenti se do deníkování rozhodně nehrnou. Jenže to má jeden háček. Psaní nám tak strašně moc pomáhá naučit se cizí jazyk!!! Psaní prověřuje hned několik jazykových plánů najednou a – pro někoho možná překvapivě – významně přispívá k rozmluvení. Pravidelným psaním se podstatně snižuje doba, kterou potřebujeme k tomu, abychom se vymáčkli, abychom našli to správné slovo a spojili ho se slovem následujícím.

Pro koho tedy je dnešní článek?

  • Pro zaryté odpůrce deníku, kteří nechápou, proč s tím pořád otravuju.
  • Ale taky pro pravidelné deníkáře, kteří cítí, že by potřebovali nějakou tu změnu.

Že existují různé typy deníků, jsme už nakousli v článku Tvůrčí psaní a cizí jazyky. Například výrobce luxusních sešitů Moleskine má speciální formát pro Food Journal, Movie Journal i Travel Journal. Není ale potřeba hned objednávat drahé zápisníky, stačí zadat do vyhledávače požadovaný typ deníku a doplnit slovo template a inspirace máte habaděj. Já určitě doporučuju zejména ze začátku něco jako template neboli šablonu mít. Ono tedy bohatě stačí čtyři pět opěrných bodů, které vás trochu navedou, když se ztratíte. 

Například u standardního deníku můžou zejména začátečníkům pomoct kolonky jako datum/ hodina – počasí – rodina – práce (více o tom, jak si psát deník na úrovni A1-A2 v článku Můj finský deník). Stejně tak si ale dovedu představit, že jednoduchá šablona bude vypadat následovně: místa, lidé, jídlo, dopravní prostředky, činnosti….

A pokud vás děsí slovesa a práce s nimi, vůbec bych se nebála „pouze“ pojmů a hesel. Ostatně Umberto Eco napsal celou knihu o tom, proč jsou seznamy tak fascinující a návykové. Jmenuje se Bludiště seznamů.

Ale zpátky k tématickým deníkům. O čem všem můžeme deníkovat? Můžeme si vést deník snů (Dream Journal), čtenářský deník (Reading Journal) nebo o něco intimnější Prayer Journal, tedy modlitební nebo meditační deník. Můžeme psát reflexe na zprávy a politické dění, ale stejně tak na dění v naší zahradě (Garden Journal).

Pokud jste klasici a do deníku píšete takovou směs reflexí a pocitů, ale taky na co nezapomenout zítra a když není nic jiného po ruce, tak klidně i nákupní lístek na zítřek, tedy pokud máte takovouhle životní všehochuť a čas od času to chcete oživit, určitě mrkněte na Martinu z Píšu deník a její tipy.

Můžete mít ale také deník, kde si zaznamenáváte běžecké nebo cyklistické úspěchy. Přírodovědci dobře znají terénní deník. Klasikou jsou těhotenské a svatební deníky. Neústupní analytici mohou sáhnout po Accounting Journal, což je ve svém původním významu doslova daňová evidence, ale proč si prostě nevést podrobný výpis příjmů a výdajů?

Minimalistickou variantu deníku představuje One Sentence Daily – představte si, že musíte dnešní den vystihnout jednou hutnou větou.

Velmi oblíbené jsou také různé deníky všímavosti a vděčnosti (Gratitude Journal), dokonce existují Gratitude Journal Apps… Každý den zaznamenáváte zpravidla tři pozitivní věci ze svého života.

Tak co, vybrali jste? Paráda! Možná vás závěrem uklidní několik základních pravidel: 

  1. Stačí pár vět, odstavec. Nebo jak píšu v článku Tvůrčí psaní a cizí jazyky, nařiďte si kuchyňskou minutku na pět nebo deset minut a pište bez zastavení. V pravidelnou dobu nebo podle nálady, protože:
  2. Opravdu není potřeba psát každý den. Jsou období, kdy píšeme denně, a období, kdy píšeme jednou za měsíc.
  3. Nepotřebujete hezký a drahý sešit. Nemusíte psát úhledně. Čím víc škrábete, tím lépe. Prostě to nemusí být úplně perfektní.
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.