Nejlepší aplikace pro studium angličtiny (Honza Chvojka)

Řada z nás má v nynější době dost možná jiné starosti, než se zlepšovat v angličtině. Pro ty z vás, kteří přece jen mají nějaký čas a energii nazbyt a zároveň mají chuť na sobě pracovat i v době (snad již odcházejícího) koronaviru, jsem sepsal seznam aplikací a zdrojů, které vám pomohou studovat angličtinu zábavnou a bezbolestnou formou.

Výčet aplikací a zdrojů samozřejmě není a ani nemůže být úplný. Na to by nám nestačil čas, ani kdyby karanténa trvala až do Vánoc. Vybral jsem proto jen ty nejlepší a nejužitečnější z těch, které jsem sám otestoval. Pro přehlednost jsem je seřadil do následujících kategorií:

  • Všehochuť
  • Slovní zásoba
  • Gramatika
  • Výslovnost
  • Čtení
  • Poslech a sledování
  • Mluvení

Samozřejmě nemusíte zkoušet vše, co níže doporučuji. Klidně se rovnou mrkněte na kategorii, ve které vás bota tlačí nejvíce. Na závěr článku jsem sepsal několik řádků na téma stanovování cílů. Z mé zkušenosti totiž dobře stanovený cíl znatelně zvyšuje šanci, že u samostudia vydržíte i poté, co vyprchá počáteční nadšení.

TIPY NA NEJLEPŠÍ APLIKACE A DALŠÍ MATERIÁLY

VŠEHOCHUŤ

Duolingo. Evergreen mezi aplikacemi. Doporučuji ji každému studentovi, který není úplně pokročilý, jelikož se jedná o super „vstupní drogu“ do samostudia. V Duolingu se totiž hravou formou naučíte gramatiku od úplných základů až po pokročilejší jevy a také si osvojíte bohatou slovní zásobu. Nejen to, aplikace vás chtě nechtě donutí poslouchat a učit se tak správné anglické výslovnosti.

Tip: pokud byste chtěli o něco obtížnější level, zkuste si zvolit jako výchozí jazyk angličtinu a studovat češtinu pro cizince. 

SLOVNÍ ZÁSOBA

Anki. Tuto aplikaci mám ze všech aplikací nejraději a sám ji denně používám. Funguje na principu vytváření kartiček (tzv. flashcards), které v té nejjednodušší podobě mohou vypadat tak, že na první stranu si napíšete například slovo „kočka“ a na druhou stranu „cat“. Můžete ovšem být i o poznání kreativnější a přidat například fotku vaší milované kočky Micky. Nebo dokonce připojit nahrávku toho, jak spokojeně přede, když jí nalijete mléko. Čím víc budete kreativnější, tím snáze si dané slovíčko či frázi napříště vybavíte.

Z vlastní zkušenosti mohu dosvědčit, že slovíčka či fráze, které si do Anki uložím, se postupem času uloží do mé dlouhodobé paměti a díky tomu se mi vybaví, když je zrovna potřebuji použít. Někdy to trvá déle než Uherský rok, ale nakonec se mozek poddá.

2000 slovíček. Nová aplikace od Jakuba Poka, který se zabývá různými paměťovými technikami. Aplikace funguje na principu zapamatování si slovíček prostřednictvím krátkých příběhů. Pokud například narazíte na slovíčko „slip“ (uklouznout), aplikace vám pro lepší zapamatování nabídne následující příběh: „UKLOUZNETE na namrzlém chodníku a natrhnete si u toho SLIPy. Tuto metodu můžete mimochodem využít i při vytváření vlastních kartiček v Anki.

Lexilize Flashcards. Pokud se nechcete „trápit“ s vytvářením vlastních kartiček a učit se pomocí příběhů není váš šálek čaje, vyzkoušejte aplikaci Lexilize Flashcards. Výborně se hodí především pro méně pokročilé studenty. Její hlavní výhoda spočívá v tom, že obsahuje předem připravené kartičky napříč základní slovní zásobou – vybavením domu počínaje a výčtem národností konče. Navíc během každého procvičování přijdete s daným slovíčkem do styku hned několikrát, čímž se zvyšuje šance, že vám utkví v paměti.

GRAMATIKA

Help for English. Help for English je dle mě nejkvalitnějším českým zdrojem a nejhlubší studnicí znalostí, pokud jde o vše, co se týká gramatiky. Kdykoli si nebudete vědět rady s určitým gramatickým jevem (třeba s obávaným předpřítomným časem), na Help for English k němu najdete vše jasně a přehledně vysvětleno. 

Aplikace na procvičování gramatiky. Aplikace na zlepšení gramatiky jsou skvělým nástrojem, jak si nabyté znalosti otestovat v praxi. Jelikož gramatických appek existuje opravdu nepřeberné množství, bude nejlepší, když se mrknete na článek Gramatické aplikace, díky kterým nebudete znít jako Hotentoti, a sami si vyberete tu, která vám padne nejvíce do oka. 

Quiz Your English. Tuto gramatickou appku bych zde přece jen vypíchl, a to především díky její originalitě. Oproti ostatním aplikacím testující vaše znalosti gramatiky je revoluční v tom (alespoň co se zábavnosti týče), že se v ní nepotýkáte s nulami a jedničkami, nýbrž se soupeři z masa a kostí. Můžete si tak zasoutěžit se svou kolegyní nebo manželem a ještě se přitom zlepšit v angličtině. Podrobněji se o aplikaci Quiz Your English zmiňuji zde.

VÝSLOVNOST

Elsa Speak. Váš nový kouč na výslovnost. Alespoň tak se aplikace nesoucí jméno legendární lvice prezentuje. Elsa vám pomůže zapracovat na vaší výslovnosti a pomalými krůčky se přibližovat k projevu rodilého mluvčího. Menší nevýhodou aplikace je, že je celá anglicky, a pro méně pokročilé z vás by tak mohlo být něco náročnější porozumět zpětné vazbě, kterou vám Elsa nabídne. 

ČTENÍ

BlinkistPokud jste zvídaví a baví vás číst populárně naučné knihy, ale zase nejste tak zvídaví, abyste jich přečetli několik za rok, mohl by být Blinkist právě pro vás. Jedná se o skvěle zpracovanou aplikaci, ve které si můžete přečíst výtah toho nejlepšího z populárně naučných knih. Místo čtení třísetstránkové knihy se tak můžete dozvědět to nejpodstatnější za několik minut. Nutno ovšem dodat, že jen v pokročilé angličtině. 

Newsinlevels. Tuto webovku či aplikaci většina z mých studentů důvěrně zná, protože ji během lekcí hojně využívám. Na newsinlevels si můžete přečíst a současně poslechnout aktuality ze světa ve zjednodušené podobě. Denně přibývají nové články, které jsou rozčleněny do tří úrovní na základě obtížnosti. V prvním „levelu“ tak například budou věty pouze v přítomném čase a použitá slovní zásoba jednodušší. Newsinlevels je proto vhodným studijním materiálem téměř pro všechny – od falešných začátečníků až po pokročilé.

6 Minute English. Stejně jako v případě newsinlevels, i zde si můžete jak přečíst, tak poslechnout články v angličtině. Oproti newsinlevels jsou však články na 6 Minute English delší, propracovanější a krásně „recyklují“ slovní zásobu, takže slovíčka či fráze, které možná neznáte, uslyšíte během poslechu hned několikrát. 

POSLECH A SLEDOVÁNÍ

Lyricstraining. Pokud milujete hudbu, zamilujete si i tuto aplikaci. V aplikaci Lyricstraining si můžete doslova zahrát písničky z různých hudebních žánrů a vytrénovat si své uši natolik, že možná poprvé v životě uslyšíte, o čem se to vlastně ve vaší oblíbené písničce zpívá. Více se můžete dočíst v této recenzi

Podcasty. Své uši můžete skvěle vytrénovat také poslechem takzvaných podcastů. Podcasty jsou čím dál tím populárnější formát, který si nachází své fanoušky po celém světě. Děje se tak mimo jiné proto, že vám dávají možnost poslechnout si skutečné kapacity ze všech různých odvětví – vědou a technologiemi počínaje a zahradničením konče. Samozřejmě existují i podcasty určené přímo studentům angličtiny, kteří si s tímto jazykem ještě tak docela „netykají“. Těm se důkladněji věnuji v tomto článku.

Learn English with TV series. V tomto případě nejde tak docela o aplikaci, nýbrž o YouTube kanál určený pokročilejším studentům angličtiny. Kanál nabízí nepřeberné množství zábavných scének z těch nejznámějších seriálů, jako jsou například Přátelé nebo Teorie velkého třesku. Každé video je ovšem tematicky zaměřeno. Autor vždy nejprve představí nějaký výraz/gramatický jev – třeba oblíbenou slangovou frázi – a posléze vám přehraje scénku, ve které se daná fráze vyskytuje. Vy tak máte možnost učit se spolu se svými oblíbenými seriálovými hrdiny.

MLUVENÍ

Samozřejmě existuje řada technik, jak trénovat doma, ale popravdě si myslím, že skutečnou konverzaci nic nenahradí. Pokud byste se přece jen chtěli zlepšit v mluvení svépomocí, můžete například vyzkoušet následující:

Vyberte si určité téma, lehce si předem připravte, o čem budete chtít povídat, a posléze si zapněte diktafon a několik minut se nahrávejte.

Jestliže překonáte počáteční z děšení z toho, jak na záznamu zníte (nebojte, stejně tak se cítí valná většina z nás), sami možná uslyšíte, jaké chyby jste udělali a na čem bude třeba zapracovat. Pokud byste chtěli feedback od někoho dalšího, jsem zde pro vás.)

ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍCH POKROKŮ A NOVÉ CÍLE 

Pokud se chcete v angličtině výrazněji posunout, stojí za to se zamyslet se (ještě předtím, než začnete používat jednu z výše uvedených aplikací), kam byste se chtěli v angličtině posunout, co byste potřebovali zlepšit či jakou slovní zásobu a jiné dovednosti si musíte osvojit, abyste dosáhli toho, co od studia očekáváte. Ať už je to schopnost sledovat filmy na Netflixu v originálním znění, zvládnutí pracovního pohovoru v angličtině nebo cestování po světě (jakmile se zase otevřou hranice) bez slovníku v ruce a zakoktávání se při každé složitější větě.

Pokud jste si cíle nikdy nestanovali, můžete se inspirovat v tomto mini-návodu na stanovování cílů, který jsem sepsal před několika lety pro web mitvsehotovo.cz

I v případě, že už jste si nějaké cíle týkající se angličtiny dříve stanovili, neuškodí se na ně podívat a zhodnotit, nakolik jsou aktuální. Je totiž možné, že cíle, které jste měli před půl rokem, se v průběhu času změnily. V takovém případě je třeba je poupravit, abyste stále cítili dostatek motivace prohlubovat své znalosti.

S cíli se pojí stanovení návyků, které vám pomohou předsevzatý cíl splnit. I na toto téma jsem před lety uveřejnil tento zevrubný návod na stanovování návyků.

Pokud se vám nechce číst celý návod, mějte na paměti toto – pravidelným (optimálně každodenním) studiem se budete zlepšovat daleko rychleji, než kdybyste si jednou za týden na hodinu otevřeli učebnici gramatiky.

Pokud se každý den zlepšíte o pouhé 1 %, za rok se zlepšíte o 38 %. 

Samotného mě to hodně překvapilo. Proto vždy studentům radím začít s pěti minutami samostudia denně, například výše uvedeného Duolinga. A až ve chvíli, kdy si tento návyk osvojí, zvednout laťku, tj. studovat 10 minut denně nebo si přibrat další návyk, například přečíst si jeden článek z Newsinlevels.

S některými studenty používám takzvaný buzerlístek (termín vypůjčen z knihy Konec prokrastinace, potažmo od „nadšeného učitele z Brna“ broni.cz). Jedná se o jednoduchou tabulku, do které student vyplní, zda daný den splnil či nesplnil návyk, na kterém jsme se dohodli.

Student díky vyplňování získává pocit zodpovědnosti (navíc vidět řadu zelených políček jdoucích za sebou je pro každého motivující) a já současně mohu sledovat, jestli student pracuje nebo se tak trochu fláká. Další snadnou metodou je vzít si kalendář a za každý den, kdy splníte předsevzatý návyk, si do něj vyznačit křížek. Cílem je vytvořit z křížků co nejdelší řetěz.

Pokud se vám mé tipy líbily, budu rád, když je budete sdílet s kýmkoli, komu by mohly přijít užitečné. 

Honza působí několik let jako lektor angličtiny na volné noze. Ve výuce rád využívá aplikace a poznatky z oblasti osobního rozvoje. Více se o něm můžete dozvědět na jeho webu honzachvojka.cz.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.