Taky máte své oblíbené místo v Itálii, Řecku, Rumunsku či jinde?

Spousta z nás má v Itálii, Řecku, Rumunsku a jinde to své oblíbené místo – vesnici, městečko nebo nějakou přírodní památku. Zkuste si představit spojit s tímto místem svoji profesi, nebyl by to splněný sen?

Mezi mými studenty nejsou výjimkou lidé, kteří jezdí deset let na jedno jediné konkrétní místo – mají svůj oblíbený řecký ostrov, pronajímají si vilku na francouzském venkově nebo je fascinuje atmosféra dánské Kodaně. Pro spoustu z nás je to také důvod, proč se pustit do cizího jazyka. 

Existují dokonce lidé, kterým se podařilo spojit svůj profesní život s takovým místem, buď naplno nebo alespoň částečně. Pojďme se teď společně podívat na několik inspirativních příkladů úspěšných projektů

Český neziskový projekt pro opuštěnou albánskou vesnici

Zní vám to jako sci-fi? Pak zřejmě neznáte Albanian Challenge. Nebo Albánskou výzvu, chcete-li. Jan Balák vytvořil tento velmi úspěšný neziskový projekt pro malou albánskou vesnici Curraj i Epërm, kterou opakovaně navštívil jako turista, ale v místě prostě chtěl dělat něco víc. Projekt funguje od roku 2014 a mezi aktivity této party nadšenců patří například: oprava místního kostela, značení turistických tras nebo stavba mostu v sousední vesnici Theth. Projekt má dnes desítky dobrovolníků a cílem je vytvořit v místě letní komunitu lidí, kteří budou moci zažít dobrodružství a zároveň přispět dobré věci. 

Příběh jednoho italského města

Lucie Čambálová se během svých četných cest do Itálie zamilovala do italského městečka Monopoli. Tou dobou už pracovala v cestovním ruchu a tak začala místo doporučovat svým klientům. Ti byli nadšeni a Lucie do Monopoli od té doby už přivezla stovky českých turistů. Dokonce vytvořila český web speciálně pro tuto destinaci Monopoli.cz. V budoucnu by právě v Monopoli ráda trávila část roku.

Do Benátek!

Ještě chvíli v Itálii zůstaneme. Miloš Křepelka miluje Benátky, píše o nich blog a vede kurz, jehož cílem je dát účastníkům ty nejlepší cestovatelské rady. Do Benátek podnikl neuvěřitelných 55 cest. 

Ostrovanka bloguje

Pavla Smetanová žije na Korfu od roku 1998 a prostřednictvím svých knih se stala tak trochu ambasadorkou tohoto ostrova v českém prostředí. Provozuje cestovní agenturu Korfu Servis a píše blog Ostrovanka. Pokud knížky Pavly Smetanové ještě neznáte, začněte určitě knihou Sonjin deník, která je mezi milovníky Řecka dnes již téměř legendární.

Vytvoř si svou vesnici

Marně teď pátráte v hlavě, jestli se vám během vašich cest nějaká ta vesnice vryla do paměti i do srdce tak silně, abyste se tam vraceli rok co rok nebo dokonce ještě častěji? Nevěšte hlavu, já taky nejsem vázaná na jedno konkrétní místo. Můžeme si ale takové ideální místo podle svého gusta vytvořit. Vždyť anglické vesničky už vznikají i u nás, stejně tak si dovedu představit nějakou tu Czech Language vesničku někde v jižních Čechách, kam by lektor češtiny pro cizince vozil svoje studenty. Opravdu inspirativní je pak projekt Salolampi Finnish Language Village, jehož cílem je popularizace skandinávských jazyků v USA.

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.