Lyžovačka v Itálii

Pojďme se dnes podívat na fráze, které jsme pro vás dali dohromady s mými studenty italštiny, kteří jsou zároveň aktivními lyžaři. Já totiž nejsem lyžař ani aktivní, ani pasivní, takže bez pomoci studentů by mě skutečně nenapadlo, co byste na horách mohli potřebovat.

  1. Většina lidí jezdí do Itálie na lyže autem, takže fráze číslo jedna zní: Dove posso parcheggiare? Kde tu můžu zaparkovat? (výslovnost: dóve posso parkedžáre?)
  2. Další fráze žádné vysvětlení nepotřebuje: Dove si acquista lo skipass? Kde seženu skipas? (výslovnost: dóve si akuista lo skipas?)
  3. Chcete se ujistit ohledně náročnosti sjezdovky? Una pista – tedy sjezdovka – může být azzurra modrá, rossa červená a nera černá. (výslovnost: una pista, adzúra, rossa, néra)
  4. Možná se budete také chtít zeptat, kde můžete lyžovat s dětmi: Dove sciare con bambini? Kde lyžovat s dětmi? (výslovnost: dóve šijáre kon bambíni)
  5. Možná to budete muset vzít z úplně jiného konce: Dove posso noleggiare gli sci? Kde si můžu půjčit lyže? (výslovnost: dóve posso noledžáre lji ši)
  6. Nápisů je všude dost a dost a přemýšleli jsme, bez kterého se určitě neobejdete. Volba padla na PERICOLO DI VALANGHE – tedy nebezpečí laviny.  Neméně významné bývá také CHIUSO – tedy „zavřeno“, které je na horách v podstatě synonymem k „vstup zakázán“.
  7. Až dostanete hlad, pamatujte, že v Itálii vás většinou ke stolu odvádí a usazuje číšník. Takže ta důležitá věta u vstupních dveří zní: Avete un tavolo libero? Máte volný stůl? (výslovnost: avéte un távolo líbero)
  8. Je libo vydatnou snídani před náročným dnem na sjezdovce? Caffé e cornetto con la crema, per favore. Kávu a plněný croissant. (výslovnost: kafé e kornetto kon la kréma)
  9. Hai freddo? Je ti zima?  Un bombardino, per favore. Jedno bombardino, prosím. Neboli teplý nápoj s alkoholem a kávou.
  10. A samozřejmě zcela zásadní fráze, bez které se neobejdete, ať už dnes jedete kamkoliv, v zimě či v létě: 

Posso avere la password del wifi, per favore. Můžete mi dát heslo na wifi, prosím. 

Další užitečné fráze (ale třeba taky časovat slovesa) se můžete naučit na mém tříhodinovém kurzu Italština na cesty.

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.