Jazykové toulky ulicemi Českých Budějovic (Mirka Smíšková)

Když jsem připravovala téma tohoto příspěvku, procházela se ulicemi Českých Budějovic a hledala pro čtenáře Jazykového koutku inspirativní místa, kam se chodí studenti se svými lektory učit cizí jazyky, vyzkoušela jsem si, jaké je to úžasné dobrodružství stát se po vzoru německy píšícího spisovatele a novináře Egona Erwina Kische „zuřivou reportérkou“. Byla to docela zábava. Na svých toulkách jsem totiž opravdu několik moc hezkých míst objevila. 

Zastavení první: Born In London

Když přijedete do Českých Budějovic autobusem a vydáte se směrem do centra, nemůžete ve Dvořákově ulici minout velký modrý štít s nápisem BORN IN LONDON. Coffee and Kitchen. Tahle kavárna byla otevřena teprve nedávno v roce 2015. V ten moment, kdy přejdete její práh, dýchne na vás atmosféra staré dobré Anglie. Takhle nějak si já představuji kavárnu, kam chodili snídat nebo si dávat čaj o páté Oscar Wilde nebo J. B. Shaw. V kavárně si můžete přečíst The Guardian nebo jiné noviny v angličtině nebo si vybrat knížku z malé příruční knihovničky. Kavárna by nebyla kavárnou pro milovníky anglického jazyka, kdyby se tam nepodávala tradiční britská jídla jako různé nibbles, fish and chips nebo brownies, muffins nebo cupcakes. Vše se připravuje na místě, tedy homemade. Majitelé kavárny si inspiraci přivezli ze svého dlouholetého pobytu v Anglii. Pokud chcete tedy „nasát“ atmosféru Londýna, pak tohle je to pravé místo. 

Zastavení druhé: Vídeňská kavárna

V Českých Budějovicích najdete v Hroznové ulici Vídeňskou kavárnu. Před několika lety se tam scházeli studenti germanistiky, a k mému velkém překvapení, dokonce i španělštináři. Ke kávě tady dostanete tradiční štrůdl nebo Sachrův dort. Podle nejnovějších zpráv němčináři místo svých setkání před časem změnili. V současnosti si německy můžete popovídat v literární kavárně Měsíc ve dne v Nové ulici.

Zastavení třetí: Café au Chat Noir

Kavárna pro francouzštináře se nachází přímo na náměstí Přemysla Otakara II. Nikde prý nedostanete lepší palačinky. V kavárně probíhají různé kulturní akce spojené s Francií a francouzštinou. Do konce července si tady můžete například prohlédnout výstavu fotografií Václava Chocholy věnovanou Paříži v letech 1968-1969. Při studiu francouzštiny si tady můžete dát sklenku dobrého francouzského vína a vychutnat si výhled na Samsonovu kašnu a barokní radnici. Prostě savoir-vivre.

V Českých Budějovicích se toulala, kavárny pro vás objevila, fotografie pořídila a tohoto malého průvodce napsala

Mirka Smíšková, Golden Key

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.