Tvůrčí psaní a cizí jazyky

Všichni teď řeší online výuku a jak se s tím poprat, ale já starosvětsky říkám „Vezměte do ruky papír a tužku!“ Je skvělé být online – a teď víc než kdy dřív jsme všichni vděční za tuhle možnost – ale je taky skvělé to všechno vypnout a být chvíli sám se sebou.

1.Deníkování

Nejjednodušší cesta k tvůrčímu psaní je psaní deníku. Deník si píšu už mnoho let, střídavě v češtině a střídavě v cizích jazycích. V článku Můj finský deník jsem popisovala, jak si píšu deník na úrovni A2. Dá se začít třeba tak, že si připravíte několik kategorií, třeba počasí, jídlo, práce, pocity a napíšete ke každému jednu dvě věty. (Struktura a plán pomůžou za všech okolností!)

Netvrdím, že píšu každý den, ale snažím se o to. Svůj život si bez deníku vůbec nedokážu představit. Vlastně je to metoda, která mně osobně připadá jako zázračná. Jeeenže… Dobře vím, že většina mých studentů na deníky neslyší. Co s tím?

Pokud rozhodně nepatříte mezi psavce, alternativou může být Food Journal, Running Journal, Movie Journal, Travel Journal apod. – prostě vyberete jednu aktivitu, které se věnujete aspoň přiměřeně pravidelně a vždycky věnujete 5-10 minut tomu, že ji zaznamenáte. Strašně jednoduchou alternativou je taky One Sentence Daily – to znamená denně jen jedna věta, ale za to pěkně hutná – tak, aby váš den skutečně vystihla.

Velmi oblíbené jsou také různé deníky všímavosti a vděčnosti (Gratitude Journal), dokonce existují Gratitude Journal Apps… Každý den zaznamenáváte zpravidla tři pozitivní věci ze svého života.

Jinak ten požadavek na omezení času jen na několik minut není vůbec od věci. Studenty od psaní totiž často odrazuje časová náročnost. Nic není vzdálenější pravdě. Zkuste si nařídit budík a pět nebo deset minut v kuse psát, budete překvapeni, kolik toho napíšete co do objemu textu. Za pouhých deset minut se studenti zpravidla pohybují kolem jedné popsané A4. Důležité je ale příliš NEDUMAT A PROSTĚ PSÁT, CO MÁTE NA JAZYKU.

Samozřejmě existují i časově náročnější techniky – jako je například One Hundred List nebo psaní dopisů (obě mám od Martiny Noskové z Píšu deník). One Hundred List je moje vůbec nejoblíbenější technika, a to hlavně když řeším nějaký problém nebo mě něco trápí. Číslujete položky od jedničky až do stovky, nesmíte se zastavit a zvednout pero z papíru, můžete se opakovat. Budete překvapeni, co všechno se vám tam objeví – ať už v mateřském jazyce nebo v tom cizím.

2. Dialogy

Zejména na začátku je o dost jednodušší vkládat do úst přímou řeč než psát souvislé vyprávění. MOC doporučuju pracovat s technikou scénářů, to znamená vytipovat situace, které se nám v cizím jazyce často opakují a psát si na ně scénáře. Strašně moc vám to potom pomůže v terénu, věty a fráze vám pak jakoby naskakují samy. Dovedu si představit celý sešit nadepsaný Moje situace/ Moje smalltalky/ O čem se s lidmi bavím… Chce to jen mít na paměti vždy konkrétní rozmluvu s konkrétní člověkem.

(více v článku Jak se rozmluvit)

Pokud tzv. hledáte slova a často řešíte, že vás „prostě nic nenapadá“, mrkněte na moje seznamy 100+100. Berte je jen jako volnou inspiraci a dost možná, bude vaše sada slov vypadat úplně jinak, v podstatě jakýkoliv seznam slov po ruce pomůže. Já když se zaseknu, tak mívám na blízku Slovníček šmrncovních frází a prostě si v nich čtu tak dlouho, až se rozjedu dál (většinou stačí chvilka, než se hlava znovu rozjede).

3. Přepisujeme a měníme

Pokud je pro vás těžké vytvářet vlastní texty, odpíchněte se od něčeho hotového a klidně to může být text z učebnice. Nalistujte jakýkoliv dialog.

  • Jak by dialog v učebnici vypadal, kdyby ho vedli dva bezdomovci? Jaké všechny „rekvizity“ bude třeba vyměnit?
  • Jak by právě tento dialog vypadal, kdyby probíhal mezi dvěma psy?
  • Zkuste přepsat dialog tak, že jedna postava zásadně odpovídá na všechno ne.

4. Lepíme a tvoříme

Zvláštní kapitolu tvoří kreativní činnosti jako je výroba vision boardů popsaná v Kreativní jazykové dílně nebo vytváření učebnic a sešitů z různých zbytků především z cest jako jsou třeba jízdenky, letáky, divadelní programy, pohlednice apod. – viz Creative Books.

Pokud stejně jako já považujete psaní v jakékoliv podobě v procesu učení cizího jazyka za zásadní, mrkněte taky na edici Poznej jazyk s tužkou v ruce.

 

 

vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.