Litevština – zrušit, nebo ne?

Nedávno jsem dostala od čtenáře Jazykového koutku dotaz, jestli je dobrý nápad studovat lingvistiku, případně filologické obory typu albánština nebo litevština. Jako odpověď jsem natočila tohle krátké video. I přes svůj love-hate relationship s FF UK vždycky všem říkám, že za mě jednoznačně ano. Krátce na to začala v mojí sociální bublině vířit debata kolem rozvázání pracovního poměru s garantem oboru litevština a zrušením tohoto oboru na FF UK. Tomu říkám shoda náhod! Vznikla dokonce petice na podporu litevštiny a doc. Lemeškina. 

Problematika malých oborů je fakt komplikovaná, to jeden neví, odkud začít. Pokud vás to téma dosud míjelo, pojďme se rychle dostat do obrazu. Takže kde to vázne? 

  • finance – humanitní obory jsou dlouhodobě podfinancované, peníze nejsou ani na „velkých“ oborech, natož na těch „malých“ (tohle dělení sice není úplně šťastné, ale lepší nemáme a věřím, že dobře víte, které obory jsou které)
  • nízký zájem studentů – je těžké obhajovat některé obory, pokud se tam hlásí sotva pár lidí, jakože někdy je to doslova pár 
  • otázka uplatnění – většina absolventů končí mimo obor
  • špatná distribuce oborů v rámci ČR – ano, tři nederlandistiky nebo tři japanologie jsou přesně něco, co nám v očích veřejnosti moc nepomáhá, jenže komunikace mezi univerzitami je v tomto směru zoufalá
  • personální zajištění – kvalitních lidí je málo a navíc dá rozum, že zde najdou uplatnění i kolegové, kteří by se na velkých oborech neprosadili

Je tedy evidentní, že škrtat se v budoucnu bude muset. A ano, pravděpodobně se budou rušit i celé obory a my se na to musíme připravit. Ale tohle fakt někdo uchopil za špatný konec.

  • Když už chtějí na fakultě někoho vyhazovat, nemohli by místo uznávaného odborníka v profesorském řízení začít někým, kdo nic nedělá (a není tam takových málo)?
  • A je vhodné v současné geopolitické situaci začít zrovna litevštinou?
  • Kterou lze v ČR nota bene studovat pouze na pražské a brněnské univerzitě? 

Jakkoliv tohle bylo zoufale špatně zprocesované a jednoznačně jsem se postavila na stranu petice, otázka zní jasně: Jsou malé obory do budoucna udržitelné? Ta odpověď je strašně smutná: Nejsou. Respektive jsou za předpokladu, že spolu začnou mnohem lépe komunikovat vysoké školy a MŠMT a všichni budou ochotni k nějakým ústupkům v rámci širší reorganizace. A to je v tuhle chvíli sci-fi. 

 
vložil/a | rubrika:

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.