Kde si pokecat cizím jazykem?

Rádi si povídáte? Nebo třeba nemůžete moc cestovat nebo ne tolik, kolik byste chtěli? Chcete si procvičovat jazyk víc v praxi, ale připadá Vám, že je těžké k tomu najít příležitosti? Odpověď zní: Není to tak těžké, jak se zdá.

Virtuální svět

HelloTalk

Jde o bezvadnou aplikaci (více aplikací zde). S touhle můžete vyhledávat rodilé mluvčí po celém světě, spojení je téměř okamžité, v nabídce je přes 100 jazyků. Plus má tahle aplikace kupu dalších funkcí a vychytávek.

Italki

Zde můžete vyhledávat lektory a poptávat on-line výuku. Můžete si vybrat z množství lektorů a referencí ty, které Vám opravdu vyhovují. A za cenu, která Vám vyhovuje.

Tyto a další tipy najdete také v knize Jak vyzrát na cizí jazyky:

Pro ty, kteří si rádi povídají „na živo“

Patříte podobně jako já k těm, kteří se radši potkávají mimo virtuální svět, třeba někde v kavárně nebo v parku? Pak Vás asi předcházející tipy moc neuspokojily. I pro nás staromilce ale existují možnosti:

průvodcování

No ano, nejedna překladatelka se udržuje v živém kontaktu se „svým“ jazykem právě prostřednictvím průvodcování. Získat zkoušky a odznak není nic těžkého, navíc je podle platných pravidel ani nepotřebujete.

CouchSurfing

Věděli jste o tom, že kromě přespání můžete nabídnout jen kávu a popovídání? Jedna moje studentka se takhle velmi rychle zdokonalila v konverzační angličtině. Zhruba jednou za 14 dní tu má návštěvu z ciziny, hostům ukáže Prahu, pokecá s nimi a pak udržují kontakt na dálku (anebo také neudržují). Takové průvodcování pro amatéry.

Tipy na procvičování angličtiny i dalších jazyků dávám pravidelně na Facebook Jazykového koutku.

 FB skupiny

Pokud se chcete napojit na jakoukoliv komunitu cizinců, jsem si jistá, že Vám poslouží starý, dobrý facebook. Tak dobře, Tahiťany nebo Surinamce žijící v Praze tam asi nenajdete, ale jinak tu máme zastoupeny všechny možné národnosti –  Španělé v Praze, Nizozemce v Praze nebo třeba Rumuny v ČR. Stačí hledat nebo se třeba zeptat a příležitost, jak se zapojit, se pak určitě nějaká naskytne.

aktivity

Pokud je Vaším cílem mluvit pravidelně anglicky (nebo jiným světovým jazykem), vězte, že v Praze (ale také Brně a jiných velkých městech) existuje bohatá nabídka expat aktivit. Co třeba zkusit divadelní improvizaci nebo toastmasters – řečnické kroužky? Expati sami pořádají různé kurzy, kde se samozřejmě také mluví anglicky. Co třeba dovědět se něco o tvoření návyků nebo cup making? Stačí jen hledat, nabídka je obrovská.

tandemy

To nejtěžší nakonec. A co je na tom nejtěžší? Bývá těžké najít někoho na jazykovou výměnu, s kým byste si opravdu rozuměli natolik, abyste se chtěli pravidelně vídat a měli si stále o čem povídat. Nejsnáze se tandemy hledají přes vysoké školy a jejich výměnné programy, dá se i přes facebook, ale můžete také využít pravidelné akce typu Speak Easy Praha, jejichž cílem je, aby se lidi potkali a seznámili.

 

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.