Pořád nerozumím anglicky, kde to vázne?

Uvědomila jsem si, že tohle je na mém kurzu Jak se učit jazyky asi nejčastější dotaz a proto rozhodně stojí za to zabývat se jím podrobněji. O čem je řeč? Mnozí studenti, kteří se učí třeba i několik let, mají stále potíže s porozuměním. A týká se to hlavně angličtiny.

Jak zlepšit porozumění v angličtině?

Tip 1 – koupit si poslechová cvičení pro mnohem jednodušší úroveň, než je ta naše…

…a s poslechem začít tak trochu od nuly, prostě se nutit si na ten přízvuk zvykat od jednoduchých věcí (třeba i těch nejjednodušších). Taky je důležité mít trpělivost pouštět si nahrávku opakovaně bez nahlížení do textu, i když zdaleka nerozumím všemu.
Pro úplné začátky se také mohou hodit poslechy k EasyReaders, poslechy k učebnici, poslechy z Goethe-Verlag.
 

Tip 2 – pracovat na svojí vlastní výslovnosti.

My totiž často mluvíme prostě úplně jiným jazykem než film/ seriál/ nahrávka a pak se není co divit, že nerozumíme. Výslovnost se dá mimo jiné trénovat na stránkách EnglishCentral.
 

Tip 3 – koupit si sluchátka.

Sama jsem se tomu bránila, ale ono je v tom prostě slyšet hlas líp a eliminuje to ruchy. Sluchátka taky napomáhají soustředění.
 

Tip 4 – poslouchat, poslouchat a zase poslouchat

To je samozřejmě rada nejtěžší – poslouchat hodně. Jen tak si ucho zvykne. Je to podobně jako se slovenštinou – my jí rozumíme, protože jsme jí byli stále vystaveni, ale dnešní náctiletí s tím mají obrovský problém.
 

Tip 5 – investovat do dobré učebnice

Existují učebnice jen na listening. (příklad zde) Hodně pomůžou taky přípravky na KET, PET apod. Dobré jsou taky Easy Readers (zjednodušená četba s cédéčkem).
 

Tip 6 – zvykat ucho na různé typy přízvuku

Vzhledem k tomu, kolik tímto jazykem mluví v různých koutech světa lidí, je jasné, že asi nebudou mít všichni stejný přízvuk. Takže jak roste Vaše úroveň angličtiny, dopřávejte si tu americké podcasty, tu britské podcasty.
 
Máte vlastní tip, jak zvyknout ucho na angličtinu? Budu ráda, pokud mi napíšete.
 

Možné příčiny

Studenti se často ptají, co je příčinou toho, že nerozumějí nebo mají s porozuměním velké potíže. Z toho, co jsme si řekli o možných řešeních, trochu vyplývá i to, co zatím stojí. Nejčastější příčiny jsou:
  • celkově slabá frekvence poslechu a poslechových cvičení (poslech by neměl být něco, co mě jednou za čas vyděsí u testu nebo někde na internetu, poslech by měl tvořit pevnou a pravidelnou součást učebního procesu)
  • špatně volené poslechy  – zejména pokud jde o náročnost, příliš náročný poslech jen a jen demotivuje
  • špatná výslovnost
vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.