Jak se učím turecká slovíčka

Technik, jak se učit slovíčka, je samozřejmě celá řada a píšu o nich na mnoha místech tohohle webu. Ale na turečtinu se mi zvlášť zalíbila technika učení slov ve dvojici. O co tedy přesně jde? 

Když jsem se učila v turečtině barvy, nic mi ta slova nepřipomínala a hodně se mi pletla, například: yeşil „zelený“, beyaz „bílý“, kara „černý“, pembe „růžový“ a kırmızı „červený“. Našla jsem si proto slovní spojení s těmito barvami, která už obsahovala mezinárodní slovo, které znám:

yeşil > yeşil kart (zelená karta, rozuměj dokument opravňující k setrvání v USA)

beyaz > Beyaz Rusya (Bělorusko)

kara > kara borsa (černý trh, respektive černá burza)

pembe > pembe panter (Růžový panter)

kırmızı > kırmızı liste (červený seznam/ list, kde jsou uvedeny ohrožené druhy)

A jak vyhledávám dvojice? Kromě slovníku funguje fantasticky také Google nebo Wikipedie, protože když napíšete první slovo, nabízí se automaticky další možnosti podle frekvence vyhledávání.

Tahle metoda napojování slov na něco známého funguje velmi dobře u jazyků, jejichž slovní zásoba není indoevropského původu, ale zároveň lze počítat s tím, že ve všech jazycích najdeme alespoň nějaké výpůjčky ze světových jazyků.

Dobře fungují také názvy filmů, některých institucí nebo prostě cokoliv, co je vám důvěrně známé – zájemci o historii budou bližší názvy smluv, sportovnímu fanouškovi zase názvy tureckých klubů nebo sportovních institucí. Věřte, že všechno, o co se zajímáte, se dá využít.

vložil/a | rubrika: ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.