Pokud se na dovolené vydáte do turecké restaurace (lokanta), určitě nebudete zklamaní. Turecká kuchyně (Türk mutfağı) je vyhlášená a kombinuje prvky středoasijské, orientální a balkánské kuchyně.
Může Vás však překvapit několik věcí. Ještě dnes je například zvykem, že restaurace na venkově či v menších městech nemá jídelní lístek (yemek listesi nebo menü), ale namísto toho Vás vezmou do kuchyně (mutfak), kde Vám ukážou, co je v hrncích. Stačí ukázat a máte objednáno.
Takže co byste určitě měli ochutnat? Určitě si nenechte ujít některou z vynikajících polévek typu çorba, například čočkovou polévku (mercimek çorbası) nebo „svatební“ polévku (düğün çorbası, obsahuje vajíčka a citronovou šťávu). Můžete si jí dát před jídlem jako předkrm, ale také jako hlavní chod, pokud nechcete jíst hodně. (Ale v takovém případě se připravte, že Vás Vaši turečtí přátelé nebo hostitelé budou stejně přemlouvat k dalším chodům).
Jako předkrm si můžete v Turecku dát také meze, například vynikající plněné vinné listy (yaprak dolması) nebo rolky plněné kozím sýrem (sigara böreği), které vidíte na obrázku:
Jako hlavní chod si pak můžete dát, co hrdlo ráčí: maso (et), rybu (balık), kuře (tavuk), zeleninu (sebze). Určitě vyzkoušejte pravý turecký pilav – tedy rýži připravenou na turecký způsob.
Pokud se chystáte dát si i pravou tureckou kávu (Türk kahvesi), mrkněte sem.