Z čeho opakovat italštinu, než se v září vrhnete do nového kurzu (A1/A2)

V létě se nikomu do učení moc nechce, to je jasná věc. Tady je pár tipů pro lenošivé. Zkuste nějakou aplikaci do telefonu, já jsem si oblíbila Quizlet. Kupte si na letišti časopis v italštině (super je třeba Casantica o bydlení v Itálii, venkovských usedlostech, životě umělců atd.). Udělejte si týden italských filmů, na youtube je spousta těch starých úplně legálně. Pište si italsky nákupní lístky. Zajděte do pražské kavárny Dolce Abbraccio nasát italskou atmosféru, pak už to půjde samo. Nalaďte si k snídani italské rádio (desítky jsou jich dostupné online) nebo si naplánujte každý den jedno video z kanálu Italiano Automatico. Naprostý must have je ale nějaké to letní čtení, co vás bude bavit a ještě se z toho něco naučíte. Dneska jsem se mrkla na knihy, které jsou sice učebnice, ale zároveň je svým studentům s klidným svědomím doporučím i na pláž.

Chystáte se v září pokračovat v kurzu a hledáte zábavné opáčko? Kniha Esercitarsi con la grammatica je vhodná pro ty, kteří již italštinu studovali alespoň rok v kurzu. Gramatiku opakujete formou her, mikrodialogů a zábavných cvičení.

Na podobném principu – to znamená opakování gramatiky na základě krátkých dialogů a praktických vět – je založena kniha Percorsi grammaticali. Pokud jste mírně pokročilí a hledáte šikovnou knihu na zopakování a prohloubení gramatiky, určitě doporučuju Percorsi grammaticali. Tuhle knihu hodně používám i ve výuce.

Klasická paměťová typologie VARK (visual, acoustic, reading, kinesthetic) říká, že více než 60 % populace je orientováno vizuálně. Takže většina lidí prostě potřebuje slovíčka VIDĚT NA OBRÁZKU  Víte, už co nejvíc pomáhá vám zapamatovat si novou slovní zásobu? Za všechny obrázkové slovníčky jmenujme Vocabolario Visuale.

Chcete si opakovat italštinu s vašimi oblíbenými zpěváky? Nuovo canta che ti passa, to je jedna lekce = jedna písnička. K tomu si přidejte gramatiku a slovíčka a je na světě dost dobrá učebnice italštiny.

Jedna z nejoblíbenějších pomůcek při rozšiřování slovní zásoby je L´italiano con giochi e attivita. Je vhodná jak pro kurzy i pro samouky. Každá lekce obsahuje 20 slov k jednomu tématu a kolem deseti cvičení k procvičení. S knihou mohou pracovat i úplní začátečníci.

Co můžete zdarma stáhnout na těchto stránkách?

Na stránkách Jazykového koutku si také můžete vytisknout Italské osmisměrky, které se budou na pláži rozhodně vyjímat, a pak také asi nejoblíbenější pdfko Jazykového koutku Zábavná a méně zábavná cvičení z italské slovní zásoby.

A pokud vás na pláži bude hodně trápit nedostatek disciplíny, tak můžete nezávazně prokrastinovat u mých článků o italštině.

 

 

vložil/a | rubrika: , ,

Jazykový zpravodaj

Baví vás jazyky stejně jako mě? Líbí se vám články v Jazykovém koutku? Pokud zadáte svoji e-mailovou adresu, můžeme zůstat v kontaktu a já vám vždy jednou týdně pošlu novinky ze světa jazyků – nové články na blogu, jazykové zajímavosti nebo tipy na zábavnější a efektivnější učení. Také se dozvíte o akcích, které nezveřejňuji na webu.